Bíróság ítélte el a Kétfarkú járdafestőit

2017.08.07. 15:21 Módosítva: 2017.08.08. 13:08

Precedens értékű ítéletet hozott a szombathelyi bíráság a Kétfarkú Kutyapárt aktivistái ellen. A Nyugat.hu beszámolója szerint az összetöredezett járdát színesre festő aktivisták köztisztasági szabálysértést követtek el, így írásbeli figyelmeztetésben részesülnek, és két évre bekerülnek a szabálysértési nyilvántartásba. 

Az eset nem csak azért bizarr, mert a bíróság ennyire lényegtelen ügyekkel tölti az idejét, hanem mert a festési akció valójában a hatóságok hanyagságára hívta fel a figyelmet. A viccpárt követői a festéssel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy Szombathelyen mennyire lekoptak az útburkolati jelek, a zebrák, és ez balesetekhez vezethet.

A hivatal ezzel nem foglalkozott, hanem az úthibákat kifestőket ítélte el.

A küzdelem egyébként kétkörös volt: először a Közterület-felügyelet munkatársai tettek feljelentést a festőkkel szemben. A Vas Megyei Kormányhivatal pedig köztisztasági szabálysértés miatt rótt ki figyelmeztetést. Ők fellebbeztek, és a bírósághoz fordultak, amely aztán keményen fellépett a színes festékkel a közrendet megzavarókkal szemben.

Az állam mindenhol küzd a lehangoló környezetért

Az országban már sok település önkormányzata küzd azért, hogy a viccpárt ne hívhassa fel a figyelmet a környezet elhanyagoltságára, a hatóságok nemtörődöm munkavégzésére. Kaposváron rendeletet is hoztak az aszfaltfestés ellen, amire a Kétfarkú nem kifestette, hanem fugázta a töredezett járdát. A hatóságok most keresik a módját a fugázás elleni fellépésnek.

Pécsen annak a Biokomnak a vezetője hívta ki a kétfarkúsokra a rendőrséget, amelyiknek feladata lenne, hogy rendben tartsa a város környezetét. 

Budapesten, a VI. kerületben sejlett fel egyébként, hogy állami szinten folyhat akció az ellen, hogy a viccpárt ne mutathasson rá a politikai és állami szereplők hanyagságára, vagy éppen korrupt magatartására. A párt plakátjait szaggató közmunkások azt állították a 444-nek, hogy a hivatal megrendelésére dolgoznak. Az önkormányzat ezt tagadta, azt sugallva, hogy a közmunkások közmunkaidőben a saját szórakozásukra dolgoznak.

Kérdés, hogy mi lesz az állam reakciója a Kutyapárt augusztus 19-i rendezvényére, amikor is Orbán Viktor szülőhelyén, a Pancho aréna és a kisvasút közelében szerveznek úrállomás avatót, és egyúttal magyar űrhajósokat küldenek a világűrbe.