Nem bukkant szexuális zaklatásra a rendőrség az Alföldi utcai gyermekotthonban

2017.08.09. 05:32

A rendőrség is arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény, a dolgozók nem követtek el szexuális bántalmazást az Alföldi utcai gyermekotthonban - írta a Magyar Hírlap a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságra hivatkozva.

A BRFK lezárta az eljárást, amely a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal kapcsolatban, ismeretlen tettes ellen, kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt indult - tudatta a főigazgatóság a lap megkeresésére.

Az ügyben nemcsak a rendőrség indított nyomozást, hanem belső vizsgálatot rendelt el a szociális államtitkárság, a fővárosi kormányhivatal és a gyermekotthon fenntartója is. Ezek már korábban lezárultak, és a rendőrség mostani megállapításához hasonlóan arra jutottak, hogy a médiában megjelent gyanúsításnak nincs alapja, a dolgozók nem követtek el szexuális visszaélést vagy más bűncselekményt a rájuk bízott kiskorúak sérelmére.

A főigazgatóság szerint komoly presztízsvesztést okozott az egész gyermekvédelmi szakmának az, hogy a sajtó egyes képviselői a valótlannak bizonyult hírt már a vizsgálat megkezdését megelőzően, vizsgálati eredmény nélkül, megtörtént tényként kezelték.

A Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) Alföldi utcai, I. Számú Befogadóotthonával kapcsolatban korábban olyan vádak jelentek meg a sajtóban, hogy ott a dolgozók szexet vártak a kiskorúaktól játékért vagy magasabb zsebpénzért cserébe. A gyermekotthonban zajló feltételezett szexuális zaklatásokról és visszaélésekről elsőként a Bors adott hírt, az érintett gyerekek szerintük 9–10 és 13–15 évesek.