Csapatépítés, ajándékcsomag, fényfestés a frakciók költései között

2017.08.11. 09:04

Szépen költekeztek az idei első félévben is a parlamenti frakciók – derül ki a Népszava cikkéből. A lap kikérte az Országgyűlés Hivatalától, mire és mennyit költöttek a parlamenti frakciók 2017 első félévében.

A legnagyobb, 114 tagú Fidesz-frakció hat hónap alatt 76 szerződéses megbízást számlázott a hivatalnak. Csapatépítő fejlesztő tréningen például négyszer is részt vettek január és március között, amiért összesen 7,3 milliót fizettek a tréningeket szervező a Freecons Global Kft.-nek. (Ezeken nem a képviselők, hanem a frakció mellett dolgozó apparátus vett részt.) Ahogy a a hvg.hu korábban megírta, a két napos tréningeket tartó Roboz Zsóka fia is a frakciónak dolgozik, illetve Kósa Lajos frakcióvezető feleségével is jó viszonyt ápol.

Kapott 609 ezer forintot a Kaminski & Buranits Kft. is, amely Kaminski Fanny, Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője, Habony Árpád volt felesége volt cége. Velük tavaly közel 7,5 millióért szerződött a Fidesz kommunikációs tanácsadásra. A nemzeti konzultációs kampányt záró rendezvényt 10,9 millió forintért szervezte a Bálnába a Rendezvényguru Kft.

Vannak ezeknél furább tételek is a szerződések között, a "műszeres biztonságtechnikai vizsgálat" címszóval például közel 6 milliót fizetett a Fidesz-frakció egy Trident World Wide Kft.-nek. Ez a cég a céginformációs adatbázis szerint egy takarítócég, bár a főtevékenységük "üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás" – írja a lap.

Nézzük a többi pártot:

  • A jóval kisebb, 17 tagú KDNP-frakció 71 szerződést kötött július végéig. Ebből több tucat, egyenként is milliós (decemberig szóló) megbízás szól tanácsadásról, de például kihelyezett frakcióülések szervezésére 4,2 milliót kapott a Kop-Travel Hungaria Kft. Nagyobb összeget költöttek még el étel-italvásárlásra, erre eddig több mint kétmillió forintot szántak idén. Adakozni is szeretnek, összesen 2, 96 millió forintot fordítottak "ajándékcsomagokra és ásványvízre", és további 1,1 milliót ajándékkönyvekre. 
  • A 29 fős MSZP-frakció 52 szerződést kötött, és a lap szerint ezek között találni a legnagyobb összegű megbízásokat, bár általában ezek egész évre szólnak. A legtöbbet a Sapienza Kft.-nek fizetik ki, ők tanácsadásra és elemzésre 50 milliót kapnak év végéig.
  • A 24 fős Jobbik-frakció kötötte összességében a legtöbb szerződést, 176-ot. Ezekből kitűnik, hogy sokat költenek utazásra: havonta és darabonként legalább 100 ezer forintért bérelnek autót, de az nem világos, hogy mennyit – írja a Népszava. Repülőjegyre is költöttek több mint 1,9 milliót. Emellett 9 állandó tanácsadói megállapodást kötöttek. Négyszer szerződtek az Iránytű Intézettel, darabonként 3,9 millióért. Az Iránytű pártnak készített anyagai nem ismertek, az viszont igen, hogy a cég tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd, aki Vona Gábor bizalmasa, korábban pedig Vona feleségének is köze volt a céghez.
  • Egy főre eső szerződésszámban az 5 fős LMP-frakció az abszolút nyertes, ők 98 szerződést kötöttek fél év alatt, bár ezek általában alacsonyabb értékűek. A Népszava kiemeli ugyanakkor, hogy az ex-frakcióvezető Schiffer András ügyvédi irodája 1,68 millióért dolgozott a frakciónak. A legérdekesebb tétel az az összesen 3,8 millió forint, amelyet fényfestésre fordítottak három körben.