Nyugat-Magyarországon akadozik a vonatközlekedés a vihar miatt

2017.08.11. 07:32 Módosítva: 2017.08.11. 08:53

Frissítés 7:45-kor:  Már fogadja és indítja a vonatokat az osztrák vasúttársaság a csütörtök esti vihar után - közölte a Mávinform sajtóügyeletese péntek reggel az MTI-vel. 

Ugyanakkor az MTI a társaság honlapjára hivatkozva azt írta 8.36-kor, hogy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV Zrt.) több vonalán nem járnak a vonatok.

Péntek délelőttig vonatpótló buszok szállítják az utasokat Sopron és Kapuvár között, valamint  Zalaszentiván és Szombathely, Szombathely és Szentgotthárd között is buszok járnak. 

Nem közlekednek vonatok Sopronból Vulkapordány (Wulkaprodersdorf) felé, így Sopronból Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) keresztül a van lehetőség eljutni Ebenfurt és Bécs felé.

Győr-Moson-Sopron megyében jellemzően fakidőlések miatt riasztják a tűzoltókat. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Ruskáné Takács Anita azt mondta pénteken reggel, hogy az esetek több mint felében Sopronból és környékéről érkeztek a bejelentések. Huszonöt épületben keletkezett kár, volt, ahol háztetőt bontott meg a viharos szél, volt, ahol kémény dőlt le. 

Villanyvezetékeket és villanyoszlopokat is megrongált a vihar, a megyében péntek reggel mintegy harmincezer fogyasztót érint áramkimaradás.

Kavalecz Imre azt írta, hogy a Kálmán Imre EuroNight hosszú éjjeli kényszervárakozás után útban van Bécs-München felé, és már Magyarország irányába is indítják a szerelvényeket az osztrák vasutasok. Korábban a Mávinform arról tájékoztatta az MTI-t, hogy időjárási okok miatt Hegyeshalomnál az osztrákok leállították a vonatokat.

Korábban írtuk:

Nyugat-Dunántúlon a csütörtök esti vihar után normalizálódott a vasúti közlekedés, Zalaegerszegről azonban késve indulnak a szerelvények, az Eger-Füzesabony vonalon pótlóbuszok járnak, Hegyeshalomnál az osztrákok leállították a vonatokat - tájékoztatta a Mávinform péntek reggel az MTI-t.

Maklár és Eger között péntek hajnalban egy közúti jármű magas rakománya leszakította a felsővezetéket. A Füzesabony-Eger vonalon emiatt, várhatóan péntek délig, vonatpótló buszok szállítják az utasokat - írták.

A zalaegerszegi állomáson a városi áramellátás szünetelése miatt nem működik a vasúti biztosítóberendezés, emiatt onnan 20-30 perces késéssel indulnak a reggeli vonatok.

Prága felől a csütörtök esti vonatok még nem érkeztek meg sem a párkányi, sem a szobi határállomásra. Emiatt a Keleti pályaudvarról nem tud elindulni - szerelvény hiánya miatt - a Hungária EC Hamburgba és a Varsovia EuroCity Varsóba.

Hegyeshalomról az osztrák vasút időjárási okok miatt nem fogad vonatot és nem is indít Magyarország felé. A csütörtök esti müncheni Kálmán Imre EN vonat is ott vesztegel még.

A csütörtök esti nyugat-dunántúli viharos időjárás több vasútvonalon gondot okozott. Kidőlt fák, megsérült felsővezetékek akadályozták a közlekedést Zalaegerszeg- Zalaszentiván, Zalaegerszeg-Bak, Nagykanizsa-Zalakomár, Ukk-Őriszentpéter, Gyömöre-Győrszemere, Győrszabadhegy-Pannonhalma, továbbá Ács-Győr-Kimle-Mosonmagyaróvár-Hegyeshalom között. A hajnali üzemkezdetre mindenütt eltávolították a sínekre dőlt fákat, helyreállították a megsérült vezetékrendszereket, így ott menetrend szerint közlekednek a vonatok - közölték.

Az aktuális helyzetről a MÁV-csoport honlapján ( www.mavcsoport.hu) a Vonatinfón, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon lehet tájékozódni. Telekom-hálózatból hívható a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es szám is - hívta fel a figyelmet a Mávinform.