Jön a vihar: másodfokú riasztást adtak ki több megyére

2017.08.12. 21:48

A felhőszakadás veszélye miatt több keleti megyére is másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton kora este – írja az MTI.

pexels-photo-485889 villám vihar felhő
Fotó: Pexels.com

Az érintett területeken néhány óra múlva rengeteg eső eshet, igen rövid idő alatt.

A másodfokú riasztások Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinthetik. Csongrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szombat este délről egy kiterjedt zivatarrendszer érkezik a Tiszántúlra. A zivatarokat viharos szél és felhőszakadás kíséri. 20-30, néhol akár 40-50 milliméter csapadék, és óránként 70-80 kilométeres széllökések várhatók. A késő esti zivatarok még nagyobb szelet és jeget is hozhatnak.

Éjszaka szakadni fog az eső – többfelé hullhat 20-50 milliméter csapadék –, de vasárnap reggeltől az Alföldön és északkeleten is alábbhagy az esőzés.

A Dunántúli-középhegység, a Balaton és Pest megye térségében 60-70 kilométeres óránkénti sebességű széllökések várhatók északnyugatról. Éjszaka a Zemplén, a Bodrogköz és a Nyírség tájain a szél viharossá fokozódhat, de vasárnap déltől fokozatosan veszíteni fog az erejéből.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Vasárnapra keleten is megszűnik a hőség. Reggel még várható eső, helyenként zivatar, de utána hosszabb időre kisüt a nap, és délután egyre kevesebb helyen várható csapadék. A szél továbbra is sokfelé erős, helyenként viharos lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14-19 Celsius-fok között alakul, a nappali maximumok 21 és 27 fok között. Északkeleten és keleten ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.