Válaszolt a kormány az Európai Bizottságnak, de hát Soros György

2017.08.14. 12:06
Civiltörvény? Soros György! Felsőoktatási törvény? Soros György!

Magyarország hétfőn megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásokban, és ezekben bemutatta, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak, mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Völner Pál
Völner Pál
Fotó: Huszti István

Völner Pál az MTI beszámolója szerint azt mondta:

arról nem tehetünk, hogy a korlátozások Soros György érdekeit sértik

,de Soros György sem állhat a törvények felett Magyarországon, és remélik, hogy az EB is "visszaáll a jogi talajra, amin ezek a szabályozások születtek". A politikus szerint elsősorban politikai jellegű ügyekről van szó és nem jogvita folyik az EB és Magyarország között.

Völner egyébként már korábban nyilatkozott ezekről az ügyekről. Miközben a kormány mind a CEU-ellenes, mind a civilellenes törvényét is gyorsan, véleményeket, érintetteket meg nem kérdezve verte át a parlamenten, aközben Völner azt kifogásolja, hogy az Európai Bizottság csak egy hónapot adott a magyar kormánynak, hogy reagáljanak az unió kifogásaira.

A civiltörvény miatt indított eljárásról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A CEU-törvény miatt indított eljárásról pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ahogy azt múlt pénteken megírtuk, egy nem végleges álláspontot adott ki a Velencei Bizottság, vagyis az Európa Tanács tanácsadó testülete a CEU-törvényként elhíresült magyar törvénymódosításról, ami elvileg ugye minden, Magyarországon működő külföldi intézményre vonatkozik. Azért csak elvileg, mert mint a bizottság megállapította:

  1. a törvénymódosítást rohamtempóban fogadták el, ami nem tette lehetővé az átlátható, az érintettek bevonásával történő jogalkotást, és
  2. bár a törvényt semlegesként kommunikálják, nem nevez meg intézményt, valójában a CEU-ra vonatkozik.

 Kósa Lajos meg is fejtette a Velencei Bizottság állásfoglalását: Soros György.