Nézőpont: Orbánt szeretik a régióban, Sorost meg a migránsokat nem

D MTZ20170627034
2017.08.17. 09:33

Nagy nemzetközi közvélemény-kutatásban bizonyítja be a kormányhoz egész közeli Nézőpont Intézet Magyar Idők olvasóinak, hogy a közép-európai régióban Magyarország kormányának megítélése kiváló, Soros Györgyé, az illegális bevándorlóké és az uniós kvótáké viszont rossz.

Ahogy arról korábban írtunk, a Nézőpont – amelynek tulajdonosa, Győri Tibor korábban Orbán Viktor jogi tanácsadója volt, most pedig Habony Árpád médiacégében tulajdonos – 348 millió forintos megbízást nyert el a magyar államtól arra, hogy Magyarország megítélését kutassa a környező országokban. Úgy tűnik, ennek a kutatásnak az eredményét publikálta most a szintén eléggé kormányközeli Magyar Idők, amely egyenesen úgy tálalja a vizsgálatot, mintha az direkt a lapnak készült volna. 

A felmérést június 6. és július 6. között végezték tíz országban – Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában – ezer-ezer fő megkérdezésével.  A kutatásból dióhéjban a következők derülnek ki:

  • A közép-európai országokban élők 75 százaléka inkább elutasítja azt, hogy az EU kötelezően előírja, mennyi menekültet kell befogadnia egy-egy tagországnak. A legjobban a szlovákok és a csehek utálják a kvóta ötletét (94 és 93 százalék), míg a németek és az osztrákok utasítják el a legkevésbé (50 és 46 százalék).
  • Az illegális bevándorlást se szereti senki: tízből kilenc közép- és kelet-európai nem fogadná be az illegálisan érkező bevándorlókat.
  • A tíz országban összesen 43 százalék gondolja, hogy jó irányba tart Magyarország, 31 százalék pedig azt, hogy nem. A Nézőpont ezt úgy prezentálta, hogy másfélszer annyian támogatják Magyarországot, mint ahányan nem. Leginkább Romániában (64 százalék) és Bulgáriában (54 százalék) támogatják Orbánékat, ugyanakkor a németek és az osztrákok véleménye – nem meglepő módon – elég lesújtó.
  • A régióban a legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy ki az a Soros György, több országban a megkérdezettek több mint 70 százaléka nem tudja, kiről van szó, vagy nem mondott róla véleményt, de összességében kicsit többen vannak azok, akik nem szeretik, mint akik igen. Egyedül Romániában voltak többen azok, akiknek van véleménye a magyar-amerikai milliárdosról, a többségnek inkább rossz.
  • Magyarországot szinte senki nem akarja kizárni az EU-ból, a megkérdezettek 77 százaléka szerint legalábbis maradhatnánk, bár Romániában például 12, a nem is EU-tag Szerbiában 11, Németországban pedig 17 százalék inkább kívül látna minket az EU-n.

Végül jut még egy jó hír Orbán Viktor mellett Mészáros Lőrincnek is: a Nézőpont kíváncsi volt arra is, hogy hányan szeretnének Magyarországra utazni, és a megkérdezettek 51 százaléka szeretné felkeresni hazánkat a következő öt évben.