A kormány 500 milliót költ tájékoztatásra a Vajdaságban

2017.08.18. 22:00

A kormány felhívja a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest (Semjén Zsolt), hogy a Bethlen Gábor Alap közreműködésével, a Magyar Nemzeti Tanács bevonása útján a Magyar Szó Lapkiadó Kft. részére nyújtson költségvetési támogatást a beruházás megvalósításához 500,0 millió forint összegben - áll a pénteken megjelent Magyar Közlönyben, a Semjén Zsolt által jegyzett kormányhatározatban. 

A kormányhatározatból az kiderül, hogy az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosítják át, az azonban konkrétan nem, hogy pontosan milyen típusú tájékoztatásról van szó. A 444.hu arra emlékeztet, hogy a romániai magyarok esetében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács indított kampányt azért, hogy minél többen regisztráljanak, és szavazzanak a magyarországi 2018-as választásokon.

Hasonló összeggel támogatja a kormány a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó programokat is. Az egyik, szintén Semjén által jegyzett határozat szerint a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy – az emberi erőforrások minisztere bevonásával – gondoskodjon a programok támogatása érdekében "470 millió forint többletforrás rendelkezésre állásáról".

Szintén ebben a pénteken megjelent közlönyből az is kiderül, hogy a magyar kormány 50 ezer euróval, körülbelül 15 millió forinttal támogatja a líbiai parti őrség kiképzését. A határozat szövege szerint a kormány „megerősíti elkötelezettségét az Európát fenyegető illegális migrációs hullám megfékezése iránt, továbbá fenntartja álláspontját, miszerint a migráció kiváltó okait Európa határain kívül kell kezelni", ezért hozzájárul az EUNAVFOR Med Sophia katonai művelet keretében a líbiai parti őrség kiképzéséhez.

A 2015-ben indult művelet célja, hogy felszámolják az embercsempész hálózatokat, ennek keretében felszámolhatják, megsemmisíthetik az emberkereskedők hajóit. (via magyarkozlony.hu, 444.hu)