Pénzbüntetést kért az ügyészség a holokauszttagadó kiadóra

2017.08.24. 10:52

A nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadása miatt emelt vádat a budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség egy budapesti székhelyű könyvkiadó vezetője ellen - közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott könyvkiadással is foglalkozó magyarországi bejegyzésű cége 2012-ben magyar fordításban kiadta egy svéd író holokauszttagadó könyvét, amelyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, az emberölésre alkalmazott gázkamrák létezését megkérdőjelezi.

A könyvkiadó cég a magyar nyelvre lefordított könyvet a kiadó könyvesboltjában és az általuk működtetett webáruházban árulta, a vádlott a webáruház honlapján a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak.

A vádlott a rendőrségnek a cselekményét beismerte, az ügyészség a vádiratában – tárgyalás mellőzésével - pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnál.

Az ügyben még 2016-ban a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el, de a döntést technikailag nem lehet tökéletesen végrehajtani, mert a kérdéses szerverek egy része az USA-ban található.