Az iskolaigazgató akár meg is vonhatja a béremelést a tanártól

2017.08.25. 13:50

Szeptembertől már az igazgatók dönthetnek arról, hogy melyik tanár mekkora béremelést kap. Erről Palkovics László oktatási államtitkár beszélt zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

Az új tanévtől átlagosan 3,4 százalékkal növekszik a pedagógusok fizetése. Az egyetlen módosítás idén, hogy – a szakszervezetek felvetése alapján – az iskolaigazgatók a teljesítmények alapján differenciált béremelést tudnak végrehajtani.

Ennek a szempontrendszerét „célszerű, ha az iskolaközösség együtt alakítja ki, de végső soron az iskolaigazgatók kezében van a döntés”.

Dönthetnek úgy, hogy mindenki megkapja a béremelés összegét, de határozhatnak arról is, hogy valamilyen módon differenciálják azt

– fogalmazott Palkovics László az MTI szerint. Vagyis az igazgató eldöntheti, kinek mennyit ad, netán megvonja teljesen a béremelés összegét.

Palkovics arról is beszélt, hogy az oktatási intézmények által megrendelt 12,7 millió tankönyv jelentős része már az iskolákban van. A még hátralévő mintegy 200 ezer könyvet jellemzően az iskolaigazgatók – felújítások vagy más okok miatti – kérése alapján szállítják ki augusztus 31-ig.

Ebben a tanévben már több mint 1,1 millió gyerek ingyen jut hozzá a szükséges tankönyvekhez.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az elmúlt 25 év legnagyobb összegű infrastrukturális beruházásai zajlanak a magyar oktatási rendszerben. Az állami iskolák számára meghirdetett, 90 milliárd forintos keretösszegű fejlesztési pályázatok a közelmúltban lezárultak, ezek eredményét hamarosan kihirdetik. Folytatódnak a tanterem- és tanuszoda-fejlesztési program is, eddig 25 létesítményt adtak át, és további 40 építése zajlik még – sorolta Palkovics László.