Pintér engedélyével terjeszkedhetnének csak a külföldi cégek

HUS 5443
2017.08.25. 09:10

Európán kívüli állam polgára, vagy ott bejegyzett cég a jövőben kizárólag a mindenkori belügyminiszter engedélyével fektethetne be Magyarországon Pintér Sándor tárcájának tervei szerint, írja egy kormány.hu-n olvasható BM-előterjesztést összefoglalva a Népszava.

Eszerint az Európai Unión vagy Európai Gazdasági Térségen kívüli állam polgára, vagy ilyen országban bejegyzett vállalkozás egyes piaci szektorokban magyarországi székhelyű gazdasági társaságban 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt kizárólag a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter, azaz a belügyminiszter előzetesen beszerzett engedélyével szerezhet majd.

Az érintett területek:

  • fegyver- és lőszergyártás
  • kettős felhasználású (azaz polgári és katonai célokra is használható) termék előállítása
  • lehallgatási eszközök, titkosítási szolgáltatásokhoz használt eszközök előállítása
  • hitel- és pénzügyi szolgáltatások
  • villamosenergetikai szolgáltatás, gázszolgáltatás, vízszolgáltatás, telekommunikációs szolgáltatások
  • atomenergiával, nukleáris technológiával foglalkozó vállalkozások
  • népegészségügyi és járványügyi szempontból kiemelt jelentőségű termék, illetve készítmény gyártásával, kutatás-fejlesztésével vagy kereskedelmével foglalkozó vállalkozások
  • kormányzati vagy országos szintű hatósági nyilvántartások, adatbázisok, informatikai rendszerek, vagy kommunikációs csatornák kialakításával, fejlesztésével vagy működtetésével foglalkozó vállalkozások.

A lap szerint a belügyminiszter minden törvényi feltétel, vagy előírás nélkül, teljesen önállóan adhatná, vagy tagadhatná meg a kérelmeket. Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint a tervezet jogállami nonszensz, a nemzetbiztonsági célokat ráadásul erős korrupciógyanú árnyékolja.

A törvénymódosítás elfogadásához elég lesz csupán a parlament feles többsége. A rendelkezés, ha a BM a parlament elé terjeszti, a Fidesz-KDNP pedig megszavazza, 2018. június 29-én léphet hatályba.