A lombikprogram ügyében csapott össze a katolikus egyházzal Bangóné

2017.08.30. 11:33 Módosítva: 2017.08.30. 11:36

Veres András  győri megyéspüspök a múlt héten követ dobott az állóvízbe, amikor augusztus 20-i beszédében kijelentette, hogy a magyar katolikus egyház bűnnek tartja a lombikprogramot.

Pontosabban azt mondta, hogy tudatlanság áll a lombikbébiprogram hátterében, és a tudatlanság mértékétől függ, hogy az mekkora bűn. 

 A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a katolikus egyház számára

– mondta. Hogy a kormány és a kereszténydemokrata kormánypárt miképpen viszonyul a kérdéshez, az néhány napig még homályos volt, főleg, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kérdéssel kapcsolatban azt mondta, várja a katolikus egyház álláspontját a lombikbébiprogram szabályozásával kapcsolatban.

Semjén a Hír Tv-nek a beültetést végző, magánkézben lévő Kaáli Intézetre utalva azt mondta, a magánbiznisz helyett állami kézbe kell visszaterelni ezeket az eljárásokat. Majd azt mondta, „amit mi tehetünk, az az, hogy legalább Magyarországon akadályozzuk meg, a magyar nőknek és magyar házaspároknak, magyar embereknek az embrióival, magzataival, végső soron – az én fölfogásom szerint – emberekkel, magyar emberekkel, a magzati korukat élő magyar emberekkel kísérletezzenek, legyilkolják őket, lefagyasszák, kidobják őket, és a szöveteiket felhasználják ipari célra”.

Szerdán azonban Balog Zoltán, az emberi erőforrás minisztere bejelentette, hogy

a kormány kibővíti a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, 

valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is.

Az MTI idézte Balogot, aki szerint a változás az lesz, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár közölte, az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál a gyógyszert felíró orvos egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszert.

Közben az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerdán egy őszinte videós üzenetben beszélt arról, hogy a három gyerekéből az első kettő lombikprogramban született, és hogy minden negyedik magyar párt érint ez a „népbetegség”. Ő büszke azokra, akik a lelki terheket is vállalva végigjárják ezt az utat, és támogatják is őket. A videót alább tudja megtekinteni.