Vészesen közeledik a nyárzáró hidegfront

2017.09.01. 12:14

Délutántól hidegfront érkezik csapadékkal, széllel és több fokos lehűléssel, véget ér a nyári idő - írja az Időkép. Közép-európai radarképükön délelőtt 11 körül már az látszott, hogy Ljubljanát is elhagyta a nyárzáró hidegfront, ami a nyugati határ felé közelít.

radar.gif
Fotó: Időkép

A lassan mozgó, hullámzó hidegfront hétfőig marad Magyarországon, több helyen jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. 

wrf20170901szel.gif
Fotó: Időkép

A front hatására a Dunántúlon már pénteken lesznek záporok, zivatarok, és az északnyugatira forduló szél is feltámad, máshol viszont még a napsütés fog dominálni. Nyugaton 25-28 fok körül, az ország többi részén még 29 és 34 fok között alakul a hőmérséklet.

wrf20170901radar.gif
Fotó: Időkép

Záporos, zivataros hétvége jön

Szombaton eleinte elszórtan, késő délutántól a délnyugat felől erősen megnövekvő felhőzetből már sokfelé kell záporokra, zivatarokra számítani. A Dunától keletre a nyugati, délnyugati, a Dunántúlon az északi-északnyugati szelet kísérhetik élénk, zivatar idején erős, viharos lökések. Megkezdődik a lehűlés: a Dunántúlon már csak 19-25, a Dunától keletre még 26-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap is többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz az északi-északnyugati szél. Mindenhol mérséklődik a felmelegedés, többfelé a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet.

Hétfőn folytatódik a szeles, keleten, északkeleten eleinte csapadékos idő, de nyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap. A tartósan felhős, eleinte esős keleti, északkeleti tájakon 20 fok alatt maradnak a maximumok, de máshol sem lesz melegebb 21-23 foknál. Beköszönt a kora ősz.