Botka hétvégéje: ígért egy nagyot

2017.09.03. 20:58

Két dolgot érdemes kiemelni Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének hétvégéjéről.

1. Átadták vasárnap a felújított szegedi zsinagógát, a 114 éves épület külső rekonstrukciójához szükséges 950 millió forintot a kormány biztosította. Heisler András, a Mazsihisz elnöke az MTI összefoglalója szerint hangsúlyozta, sikerült a magyar zsidó történelem egy szakrális gyöngyszemét eredeti szépségében helyreállítani.

Botka László, aki szegedi polgármester minőségében vett részt az átadáson, azt mondta, Szeged nem felejtette el, mivel tartozik egykori zsidó polgárainak és mai utódaiknak. 236 éve kapott letelepedési engedélyt az első zsidó ember Szegeden. Néhány év alatt erős zsidó közösség alakult ki a városban, amely meghatározó hatással volt az iparosodásra, a kereskedelem fejlődésére, a polgárosodásra, az árvíz utáni újjáépítésre. Értéket adtak a városnak és az utókornak, Szeged általuk is lett az, ami - mondta Botka László.

B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő ezután arra emlékeztetett, hogy a kormánytámogatással megvalósult mintegy egymilliárd forintos rekonstrukció Magyarországon szinte egyedülálló, hiszen "a rendelkezésre álló forrásból az eredetileg tervezetnél nagyobb munka valósulhatott meg".

2. Botka László szombaton szintén szegedi polgármesterként a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján járt. Itt pedig egy konkért ígéret is elhangzott tőle, amit érdemes feljegyezni.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta: a tudás, az oktatás elérhetőségének szűkítése helyett annak bővítésére van szükség. "Legyen mindenki számára az első diploma ingyenes, és a kormány legfeljebb az osztatlan képzéseknél tartsa meg a keretszámot" - mondta.