Vona: Orbán kérése jogos

4O5A4547
2017.09.03. 07:59

Orbán Viktor után Vona Gábor is levelet írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. Ebben a Jobbik elnöke azt állítja, hogy a kormányfő arra vonatkozó kérése jogos, hogy az Európai Unió fizesse ki a magyar-szerb határnál felhúzott kerítés felét. 

Vona amellett, hogy beállt Orbán mellé, kritikát is megfogalmazott a Fidesz-kormányzásával szemben: "Tisztában vagyunk azzal, hogy az Európai Bizottság, látva Magyarország rendkívül megnövekedett korrupciós kockázatát, joggal óvatos, amikor plusz adóforintok odaítéléséről dönt hazánk vonatkozásában."

Mi, magyar emberek, akik leginkább elszenvedjük a közpénzekkel való rendszerszintű kormányzati visszaélést, tudjuk, az Önök óvatossága minden egyes Fidesz-kormányra bízott adóforint esetében fokozottan indokolt.

- írta. Később még keményebben bírálta a kormányt:

Támogassák a magyar miniszterelnök kérését, de biztosítsák, hogy a kért összeget a jelenlegi korrupt kormány kizárólag a határvédelemben részt vevő rendőrök és katonák bérére, munkakörülményeik javítására fordíthassa

Vona a Bériunió-kezdeményezést is szóba hozta, megjegyezve, hogy "a kötelezően elvárt szolidaritás szinonímája legyen a bérunió". 

Az Európai Bizottság Vona levele előtt már reagált Orbán kérésére, és lényegében elutasították azt. Legalábbis kerítésre nem fog pénzt kapni Európából Magyarország, de megfigyelési és eszközbeszerzési célokra lehetséges. Erről részletesen alábbi cikkünkben írtunk. 

(Borítókép: Index/Ajpek Orsi)