Tényleg létezik a Fidesz által szajkózott Soros-terv?

soros kosd ossze pontok terv
2017.09.08. 07:36
Soros György egy 2015-ös és egy 2016-os esszéjében is pontokba szedve vázolta, szerinte hogyan kellene megoldani a menekültválságot. A Fidesz a legfőbb üzenetét jól értette, de a részleteket illetően elég nagyvonalú: a milliárdos valóban több százezres kontrollált, segített befogadást akar, de a kötelező kvótát és a Merkel-féle határnyitást például pont nem támogatja.

A Soros-terv olyan, mint Pom Pom. Ha akarjuk, olyan, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Mindig változik, a lényeg, hogy a milliárdos a menekültekkel akar rosszat Magyarországnak.

De ne vicceljük el a dolgot.

A magyar kormány szerint Brüsszel szerdai kvótaper-döntése mögött (is) a Soros-terv áll. Két hónapja készítik fel erre a közvéleményt, először július 3-án dobták be a kifejezést. A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció egyik sajtótájékoztatóra reagált a párt azzal, hogy fel kell hívni a figyelmet a Soros-terv veszélyeire. A magyar származású, amerikai milliárdos Soros György ugyanis azon dolgozik, hogy migránsokkal árassza el Európát, lebontsa a határokat, és kiiktassa a magyar határvédelmet, írták.

Aztán Tusványoson, július végén már sokkal konkrétabb volt a miniszterelnök. Orbán Viktor ott azt mondta, létezik egy Soros-terv, ami négy pontból áll:

  1. Évente be kell hozni egymillió migránst az unióba.
  2. Mindenkinek kell adni 4,5 millió forint értékű eurót. 
  3. A bevándorlókat szét kell osztani az unió országai között.
  4. Fel kell állítani egy európai bevándorlási ügynökséget, amely elvenné a döntési jogokat a migránsokat érintő ügyekben a nemzetállamoktól.

Ez tényleg így lenne? Nézzük sorban.

Soros György 2015 szeptemberében, félig-meddig válaszul Orbán Viktor addigi bírálataira, kiadott egy esszét, amelyben valóban vázolt egy hat elemből álló tervet (ő maga is a terv szót használta). Azért kell ez, érvelt, mert meg kell erősíteni a menekültek beáramlását érintő szabályozást, hogy minden biztonságos, rendezett módon történjen, és olyan ütemben, amely arányban áll Európa felszívóképességével. A terv szerint a válság megoldásához

1. Az EU-nak évi egymillió migránst kellene befogadnia, és a terheket igazságosan meg kell osztania. Emellett migránsonként 15 ezer eurót kellene biztosítania, hogy az első két év lakhatását, egészségügyi ellátását és oktatását fedezzék, „és hogy  a menekültek befogadását vonzóvá tegyék a tagállamoknak”. Ehhez, ha kell, bocsásson ki kötvényt az EU. Vagyis „a Soros-tervben” az országok, nem pedig a menekültek kapnák a pénzt.

A tervében azt is írta, fontos, hogy a tagállamok és a menedékkérők is kifejezhessék, mit akarnak. „Odatenni őket, ahová ők akarnak menni, és ahol őket is akarják, ez a siker elengedhetetlen feltétele” – írta. 

2. Aztán finanszírozni kell Libanon, Jordánia és Törökország feladatait az ott élő négymillió menekült ellátásában.

3. Az EU-nak létre kell hoznia egy közös menedék- és bevándorlási ügynökséget, és egy közös határőrséget, mert a 28 különálló szervezet működésképtelen, igazságtalan (országonként eltérőek a szabályok), és drága.

4. Biztonságos csatornákat kell létrehozni a menekültek utazásához. Ez az a pont egyébként, ami miatt a leghevesebb bírálatok érik Sorost, mondván, a civil szervezeteivel „taxiztatja” Európába a menekülteket, összejátszva az embercsempészekkel is. Erre mondják a civilek, hogy a menekültek mindenképp útra kelnének, ők csak életeket mentenek.

5. Az EU által létrehozott működési és pénzügyi megállapodásokat arra kellene használni, hogy egységes világszabványt állítsunk fel a bevándorlók/menedékkérők kezelésére.

6. Ahhoz, hogy az EU fel tudjon szívni évi egymillió migránst, a magánszektort is be kell vonni. NGO-kat, egyházakat, vállalatokat kell rávenni, hogy szponzorként működjenek.

Az írás azzal zárul, hogy szerinte Orbán hozzáállása megosztja és rombolja az EU-t azáltal, hogy megtagadja az értékeket, amikre Európa épült, és megszegi a törvényeket, amik működtetik.

Egy nem sokkal később a Bloombergnek kiadott írásos közleményében pedig úgy értékelte, hogy „Orbán terve szerint a nemzeti határ maga a cél, és a menekültek ennek akadályai.

A mi tervünk szerint viszont a menekültek a cél, és a nemzeti határok az akadályok.

A fenti tervben is világossá tette, mit gondol a kvótákról, de egy 2016. tavaszi, majd őszi írásában még konkrétabb volt. Ezekben az áll, hogy az az év márciusi török-EU megállapodásnak négy nagy hibája van: nem összeurópai, mert Merkel tárgyalta le és kötötte meg, alulfinanszírozott, Görögországot egy ketreccé változtatta, és ami a legfontosabb, írja Soros:

nem önkéntes, mert az EU kvótákat akar bevezetni, a menekülteket ott akarja elhelyezni, ahol nem akarnak lenni, és ahol az országok sem akarják őket.

„Ez szerencsétlen, mert az EU nem élhet túl egységes menekült- és migrációs politika nélkül.”

Hogy mi lenne a megoldás? Hát egy újabb, ezúttal hétpontos terv, írta tavaly ősszel Soros. Itt már visszavesz a befogadandó menekültek számából. Röviden:

  1. A menekültek biztonságos és rendezett módon való befogadása, mondjuk 300 ezer emberé évente. (A 2015-ös írásában lévő egymillióhoz képest a 2016. tavasziban 3-500 ezerről ír, ez lett végül 300 ezer)
  2. Az EU szerezze vissza a határok feletti kontrollt.
  3. Pénz. Évi legalább 30 milliárd euró kellene.
  4. Közös határvédelem, menekültkérelem-elbírálás és menekültáthelyezés.
  5. Önkéntes részvétel az áthelyezésben.
  6. Az EU nagyobb segítsége a menekülteket fogadó országok és Afrika felé.
  7. Befogadó környezet megteremtése.

Soros egyébként bírálta a német határnyitást is. Egy 2016. nyári írásában a brexitről fejtette ki a véleményét, és ebben szerepel pár bekezdés a migrációról is. Szerinte Merkel döntése, hogy szélesre tárta a határokat, nem volt átgondolt, mert nem vette figyelembe ennek csalogató erejét, így a hirtelen beáramlás az egész EU-ban megzavarta az emberek mindennapi életét.

A megfelelő kontroll hiánya pánikot okozott, mindenkit érintve. A helyben élőket, a hatóságokat és a menekülteket is. Emellett kitaposta az utat az idegengyűlölő pártoknak

– írta.

2015. szeptember 4-én a Keleti pályaudvarról több ezer menekült indult gyalogosan útnak Németországba. Angela Merkel a határnyitás után nyilatkozta: "az emberek sorsát tartottam szem előtt, de összességében tisztában voltam a (menekültügyi) helyzettel".
2015. szeptember 4-én a Keleti pályaudvarról több ezer menekült indult gyalogosan útnak Németországba. Angela Merkel a határnyitás után nyilatkozta: "az emberek sorsát tartottam szem előtt, de összességében tisztában voltam a (menekültügyi) helyzettel".
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Azt viszont nem tudja, igaz, nem is akarja letagadni Soros, hogy keményen lobbizik az általa elképzelt migrációs politika mellett. 2016 augusztusában kiszivárgott egy pár hónappal azelőtti belső helyzetelemző írás (pdf) a Soros-féle Open Society Foundationstól és a migrációs szervezetéről, az International Migration Initiative-ről. Azt írták benne, hogy a jelenlegi migrációs helyzet új lehetőséget teremt a szabályozás globális szintű megreformálására, akár a meglévő, többoldalú rendszereken keresztül, akár úgy, hogy új szereplőket hozunk össze, hogy gondolkodjanak innovatívan.

Azt is leírják benne:

támogatták a terület befolyásos szereplőit, hogy azok formálják a migrációs politikát, befolyásolják a folyamatokat, amik hatással vannak a migrációs szabályozásra.

Ehhez képest érdemes tehát figyelni a Fidesz nyáron elindított Soros-terv-kampányának részleteit.

Németh Szilárd pár nappal Tusványos után arról beszélt, hogy a Soros-terv része a kötelező kvóta is, az európai bevándorlási ügynökség pedig „gyakorlatilag egy utazási irodaként működne”. A Kormányzati Tájékoztatási Központ, Völner Pál és Bakondi György aztán egyszerre hozták be a történetbe a kvótapert, amikor július végén az illetékes főtanácsnok kiadta a Magyarországnak kedvezőtlen álláspontját. Mindannyian azt mondták, az EU is a Soros-tervet erőlteti, majd Budai Gyula már arról beszélt, hogy Sorosék bevándorlásszervező ügynökségen keresztül akarják „szétteríteni” a bevándorlókat, akiknek pénzbeli támogatást adnának.

Szijjártó Péter ugyanekkortájt több napon át tartó adok-kapokba keveredett osztrák politikusokkal, a nyilatkozataiban ekkor már azt is Soros-terv részeként említette, hogy jogi és pénzügyi fenyegetéssel akarják rávenni az országokat, hogy migránsokat fogadjanak be. Pedig Soros pont hogy pénzügyi ösztönzőt adott volna a befogadóknak.

Rogán Antal aztán pénteken megint egy újabb árnyalattal jött elő az Echo Tv-ben: szerinte az a Soros-terv, hogy meg kell szüntetni Európában az „európai jelleget”, el kell jutni addig, hogy Európa kevert népességű legyen. Ennek a Soros-tervnek a végrehajtását meg kell akadályozni, mondta. Ennek viszont már semmi nyomát nem találni Soros írásaiban.

Soros és a zavargások

Rogán Antal szerint „Soros támogatásával zajlik egy felkészülés a polgári engedetlenségre, ami könnyen erőszakos zavargásokba csaphat át, mint Szerbiában és Macedóniában”. Azt mondta, azok a külföldiek, akik Magyarországra érkeznek előadásokat tartani polgári engedetlenségről, Szerbiában és Macedóniában utcai zavargásokba torkolló akciókban vettek részt. Soros macedón kavarásairól itt írtunk, a zavargásokra utaló üzenetről pedig itt olvashatja cikkünket.

(Címlap és borítokép illusztráció: szarvas / Index)