A Fidesz visszaszerezte elvesztett városát

DSC 0432
2017.09.10. 20:45 Módosítva: 2017.09.10. 20:47
Simán megnyerte a paksi választást a Fidesz-KDNP jelöltje Pakson, 68 százalékkal győzött. A választás viszont elég alacsony, 31 százalékos volt. 2014-ben még nagy pofont kapott itt a Fidesz.

A Fidesz-KDNP-Paksi Lokálpatrióták jelöltje, Szabó Péter simán megnyerte az időközi polgármester-választást Pakson. A voksok 68 százalékát szerezte meg - írta a Paksi Hírnök.

A fideszes jelölt 3423 voksot kapott, míg a második helyen végzett független jelölt, Mezősi Árpád eléggé lemaradva: 1423 szavazatot. A választás ugyanakkor eléggé alacsony volt, 31 százalékos: a 15 837 választásra jogosultból 5009-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt.

Mindenesetre a Fidesznek a 2014-es csúfos vereség után újra sikerült nyernie, és az eddigi alpolgármester lesz a város vezetője.

A választáson négyen indultak, és bár az ellenzék nem indított jelöltet, a korábban MSZP-s színekben induló Mezősi Árpád számított Szabó legesélyesebb  kihívójának. A következő eredmény született:

  • Szabó Péter (Fidesz-KDNP-Paksi Lokálpatrióták): 3423 szavazat
  • Mezősi Árpád György (független): 1423 szavazat
  • Medveczki Zoltán (Magyar Környezetvédők Pártja): 111 szavazat
  • Kerezsi László (Magyar Munkáspárt): 52 szavazat

Szabó Péter, Paks új polgármestere 43 éves, tanár, két gyermeke van. Másfél éve a város főállású alpolgármestere, június elseje óta annak ügyvivő vezetője. (Az MTI sem közölt eddig róla fotót, paksi riportunkon sem tudtuk lefotózni, de amint szerzünk róla fotót, megmutatjuk.)

Mezősi Árpád
Mezősi Árpád
Fotó: Hegedűs Márk

Megverte a Fideszt, majd miniszter lett

A Tolna megyei Pakson azért kellett időközi voksolást tartani, mert a 2014-ben a Néppárt jelöltjeként polgármesterré választott Süli János miniszter lett. Május 31-ével lemondott tisztségéről, miután Áder János köztársasági elnök április 26-án kinevezte a Paks II építéséért felelős miniszterré.

Bár Süli Orbán Viktor kormányának minisztere lett, nem a Fidesz színeiben győzött 2014-ben. Sőt, a Fidesz itt elég nagyot bukott legutóbb. Egy helyi szervezet, a Néppárt ugyanis mind a 8 egyéni körzetet megnyerte, a néppárti polgármester-jelölt, Süli János pedig 78-22 százalékos aránnyal földbe döngölte a Fidesz színeiben induló Kozmann György világbajnok kenust.

Pedig Paks nem balos város, a Fidesz az utóbbi időben simán nyerni tudott a településen. A 2014-es parlamenti választáson is a Fidesz kapta a legtöbb voksot, 2010-ben az önkormányzati választáson pedig még a Fidesz nyert az összes választókerületben, és a polgármestert is a Fidesz adta. Aztán jött a belső háborúskodás, amelynek végén kicsúszott a város a legnagyobb kormánypárt kezéből.

A legutóbbi önkormányzati időközin már visszaállt a Fidesznek kedvező helyzet. Májusban a 7. választókerületben a most polgármesterként induló fideszes Szabó Péter nyert simán a most is ringbe szálló Mezősi Árpád ellen, aki akkor még nem függetlenként, hanem szocialistaként indult.