Szijjártó: Kilenc magyar rekedt a hurrikán által letarolt karibi térségben

2017.09.11. 11:28 Módosítva: 2017.09.11. 11:36

Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén kilenc magyar rekedt, akik közvetlenül vagy családtagjaikon keresztül segítséget kértek a magyar kormánytól. 

Mint mondta, alapvetően párokról van szó, akik rövidebb-hosszabb ideje a karibi térségben élnek, de el akarnak jönni, „ezért kötelességünk, hogy segítséget nyújtsunk a számukra”. Mint mondta, innen nehéz megítélni, hogy mennyire voltak felkészülve a hatóságok a pusztításra, de a szigetet letarolta a hurrikán, sem az infrastruktúra, sem a kommunikáció nem nagyon állt helyre, eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt.

Szijjártó szerint a szigeten egyelőre az amerikai és a holland állampolgárok evakuálását készítik elő. A sziget északi része francia, déli része pedig holland fennhatóság alá tartozik.

A magyar kormány a holland külüggyel egyeztet a magyar állampolgárok kimenekítésére, ennek érdekében utasítást adott arra, hogy Dominikán béreljenek ki egy repülőgépet, de kapcsolatban állnak egy amerikai hajóval is.

Mint mondta, a tiszteletbeli konzul sokat dolgozik a helyzet megoldásán.

A Saint Martin-sziget a Kis-Antillák, azon belül a Szélcsendes-szigetek szigetcsoportban, Puerto Ricótól mintegy 300 km-re keletre fekszik. A 24.hu szombati cikke szerint a kilenc magyarból, aki segítséget kért a kormánytól az egyik Kovács Katalin és családja volt, akik a szigeten nyaralnak. Elmondásuk szerint az Irma hurrikán használhatatlanná tette a repteret, a hatóságok tehetetlenek, a szigeten fosztogatások kezdődtek.

A karibi szigetvilágot múlt csütörtökön érte el az Irma hurrikán, Antigua és Barbuda szigetén az épületek 90, Saint Martinon az épületek 95 százaléka megrongálódott, nincs áram és ivóvíz sem.