DJ Jeszy felvételiztet politika és újságíró szakra a felvidéki fideszes akadémiáján

2017.09.12. 05:02

„A hétvégén zajlottak a szóbeli felvételik az Esterházy Akadémiára, mely közéleti és újságíróképzést ígér 31 év alatti fiataloknak (...) Az akadémia alapítója Gubík László, az MKP ifjúsági társszervezete, a Via Nova ICS elnöke" - kezdi 11-i cikkét az Ujszo.com. Az ember nem is gondolná, hogy egy ilyen bevezetés után milyen fordulatok lesznek még a cikkben.

Politikusok és újságírók

Gondolom, mindenkinek egyöntetű véleménye, hogy az a legjobb, ha egy helyen képezzük a politikusokat és az újságírókat. Hiszen azt nagyjából már látjuk, hogy a Fidesz hogyan gondolkodik az újságírásról: a legjobb, ha a lapot fideszes politikus, vagy háttérember irányítja, a cikkeket pedig nem újságírók, hanem valami központi helyen, név nélküli kormányzati valakik állítják elő. Ha mégis előkerül egy újságíró – mert mondjuk a tévében mégsem kérdezhet egy századvéges gyakornok zsákkal a fején –, akkor az pedig olyan durván szorongatja meg az alanyt, mint tették azt Farkas Flóriánnal az M1-en legutóbb. Itt tudja elolvasni a durva esetet.

Az Ujszo cikkéből kiderül, hogy a határon túli kulturális támogatások elosztásért felelős Bethlen Gábor Alap finanszírozásával megalakult Szlovákiában az úgynevezett Esterházy Akadémia, amit egy Marthos polgári társulás nevű szervezet működtet. Ennek társelnökei: a falu polgármestere, illetve Gubik László, aki a Fidesz EP-listáján szerepelt az előző választásnál.

Az akadémián négyszemeszteres képzés lesz: „az első szemeszterben a hallgatók a Felvidékkel kapcsolatos általános ismereteiket mélyítik el, majd két csoportba kerülnek: az egyik csoport egy kvázi politikusképzésen vesz részt, a másik pedig újságíróképzést kap" - írja a lap. Gubik szerint ezzel semmi probléma nincsen, és fantasztikus válaszban reagál a felvetésre, hogy ez esetleg kicsit visszásnak tűnik:

„Ez gyümölcsöző is lehet, jól kiegészíti egymást a kettő. Egy politikusnak szüksége van egy jó újságíróra, hogy kvalitásai erősödjenek – ha nincs sarokba szorítva, akkor nem biztos, hogy ki tudja hozni magából a maximumot, és elkényelmesedhet. Egy jó újságíró pedig rá tudja kényszeríteni cselekvései mérlegelésére, másrészt politikai gondolkodásra is” - mondta Gubik. Senki, de senki nem tudna ezzel vitatkozni. Klikkeljen csak bátran újra ide, nézze meg, milyen az, amikor végre valaki sarokba szorítja azt a handabandázó politikust, akiből így végre kijön a maximum. De egy interjúban pedig pár napja úgy fogalmazott Gubik: "A hallgatók belebújhatnak a politikus vagy a riporter szerepébe. Hiszem, hogy a gyakorlatban látszik meg, kinek mire van tehetsége".

DJ Jeszy, emberek, DJ Jeszy

Azt egyelőre Gubik nem árulta el, hogy kik lesznek az oktatók, csak annyit, hogy kiváló szakemberek lesznek mind. És ezt valószínűleg tényleg nem fogjuk tudni elvitatni az akadémiától soha, hiszen kiderült, többek között ki az, aki felvételiztette az akadémiára jelentkező fiatalokat: Jeszenszky Zsolt, DJ Jeszy, Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter fia, a DJ Szövetség elnöke, hatalmas politikai gondolkodó.

A felvételi bizottságnak egyébként három tagja volt:

  • Molnár Imre Esterházy-kutató történész, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója,
  • Pelle Veronika kommunikációs szakértő, a Corvinus Egyetem felvidéki származású tanársegédje
  • Jeszenszky Zsolt

A lap megkérdezte, hogy mégis hogyan került képbe az Orbán és a Fidesz mellett körömszakadtáig kiálló Facebook-elemző. Gubik erre azt válaszolta, hogy különböző karaktereket akart a bizottságba, Jeszenszky pedig egy punk arc, aki a szókimondást és a vagányságot képviseli.

Erre is szükség van a közéletben, hozzám közel áll a vagány konzervativizmus mentalitása, hogy egyszerre legyünk 21. századiak és kurucok”

– mondta Gubik.

Végül álljon itt két szép részlet a Felvidek.ma-n megjelent Gubikkal készült interjúból. Arról kérdezték, kit tekint politikai értelemben példaképnek:

Aki ma politizál, az Orbán Viktort nem tekintheti nem példaképének. Kérdezted, európai politikus. Ő már az. Kitartása, akaratereje, harci kedve felülmúl mindent

– mondja, majd hozzáteszi a kérdésre, hogy nyugatabbra kit tekint példaképnek:

Ha valahol, akkor nyugaton nem érdemes politikai példaképeket keresni.