Rogán nem ment el az utcai zavargásokról szóló nemzetbiztonsági ülésre

2017.09.12. 15:24

Azeri ügyekről, terroristákhoz köthető hamis szír útlevelekről, az állítólagosan őszre tervezett utcai zavargásokról is tájékozódott keddi zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, írja az MTI.

Mást állít az ellenzék és Németh Szilárd az ülésről

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a bizottsági ülés után nyilatkozva azt mondta, hogy Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, nem adott választ Magyarország nemzetbiztonságát érintő kérdésekben. Molnár Zsolt úgy véli, a titkosszolgálatok, rendvédelmi szervek semmilyen konkrét információval nem rendelkeznek a Rogán Antal és más kormánytagok által is emlegetett utcai zavargásokról.

A szocialista politikus szerint mivel a magyar kormány ezen Magyarország nemzetbiztonsága, jövője szempontjából fontos kérdésben nem adott választ, ezért a választásokig ügyvezető kormányként tekint a kormányra. Az ellenzéki politikus egyúttal azt is megjegyezte, hogy a jogállamnak része a tüntetés, utcai megmozdulás is.

Németh Szilárd szerint a magyar titkosszolgálatok úgy látják, komoly kockázatot jelentenek azok a külföldről pénzelt szervezetek, emberek, akik aktívan, és kimondottan részt kívánnak venni Magyarország belső rendjének szétzilálásában. A kormánypárti politikus példaként emelte ki Schilling Árpádot és Gulyás Mártont, akik a sajtónak nyilatkozva is beszélnek arról, hogyha nem úgy lesz, ahogy ők szeretnék, akkor akár az utcára vonulva, akár ülősztrájkkal szereznek érvényt akaratuknak. A magyarországi hatóságok, szolgálatok viszont erre felkészültek.

Szél Bernadett (LMP) szerint az, hogy Rogán Antal fél megjelenni a bizottság előtt, azt jelenti, hogy félnivalója van, titkolózni akar. Szél Bernadett felháborodását fejezte, ki, hogy a miniszter nem mer választ adni, az egyre több hozzá kapcsolódó ügyben, mint például a letelepedési kötvények, a csepeli fórum ügye. Ezen felül elfogadhatatlannak nevezte, hogy Rogán Antal utcai zavargások előkészítésével vádolta meg az ellenzéket, holott Szél Bernadett elmondása szerint erre semmilyen konkrét bizonyíték nincs. Ugyanakkor hozzátette, Rogán Antal írásban meg fogja kapni valamennyi kérdését.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő szerint semmilyen konkrét információ nincs arról, hogy bárki tervezne az ország területén Magyarország alkotmányos rendjét megzavaró akciót. Ezzel kapcsolatban a politikus szerint riogatás zajlik.

Két hét múlva újra beszélnek az azeri ügyről

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke szerint ugyanakkor az ülés legfontosabb témája az Európa, és Magyarország biztonságát érintő illegális bevándorlással összekapcsolható bűncselekményhullám és terrorizmus volt. A fideszes politikus elmondása szerint az ülésen Papp Károly országos rendőrfőkapitány megerősítette a sajtókban megjelent 11 ezer hamis szír útlevél ügyét. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 9 ezren felül, további 11 ezer hamis útlevél került fel a schengeni listára, így óriási kockázatot kell kiszűrniük a határőrizeti szerveknek.

Kitért arra is, hogy az úgynevezett azeri ügyben az örmény nemzetiségi szószóló is részt vett a bizottság ülésén. A kormánypárti politikus elmondása szerint a szószóló is világossá tette, hogy a sajtóhírekben megjelent számláknak, offshore-ügyeknek - melyekről még a szolgálatok is információkat gyűjtenek, és a tervek szerint a két hét múlva tervezett bizottsági ülésen adnak tájékoztatást -, és a korábbi kiadatási ügynek nincs köze egymáshoz. Ezek miatt sem támogatták azt a felvetést, hogy ebben a kérdésben vizsgálóbizottság alakuljon.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja azt mondta, számára úgy tűnik, mintha Németh Szilárd más ülésen vett volna részt. Jelenleg ugyanis az azeri ügyekkel kapcsolatban még a vizsgálatok elején tartanak a szervek, ezért nem is zárhatók ki az összefüggések.