Ha Bécsben járt, nem adhat vért

DKRCS20160208016
2017.09.12. 07:38

Egyes vírusok fokozott kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban – így például Bécsben.

Erről a Magyar Idők értesült véradóktól, akik szerint átmeneti időre, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik – akár csak egy napig – a franciaországi Toulonban tartózkodtak, mivel a városban fokozott kockázatot jelent az alapvetően szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus, amit a vérrel is tovább lehet adni. Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra, akik a közelmúltban Burgenlandban, Alsó-Ausztriában vagy Bécsben, illetve a romániai Brăliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak.

A lap információt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette, és elmondta, hogy – az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlását követve – véradás előtt konkrétan rákérdeznek arra, hogy a potenciális véradó járt-e a veszélyeztetett településeken. Az OVSZ azonban úgy tudja, idén még nem maradt el emiatt egyetlen véradás sem.

Az ECDC legfrissebb jelentése alapján a nyugat-nílusi láz vírusának jelenlétét nemcsak az említett országokban, hanem Görögországból, Szerbiából, Olaszországból, Izraelből, sőt Magyarországról is jelezték. A vírus idén Görögországban 40, Olaszországban 27, Romániában 22, Szerbiában 19, Magyarországon és Izraelben 9-9, Ausztriában pedig két megbetegedést okozott.