Gyurcsányék dühös közleményben ekézik Botkát

2017.09.16. 09:33

Közleményt adott ki a Demokratikus Koalíció, amiben hosszan ekézik az MSZP-t és Botka Lászlót, amiért a szocik nem akarják, hogy Gyurcsány a közös ellenzéki listán helyet kapjon.

A mostani közlemény szerint elvi okból sem tudják elfogadni, hogy bárki beleszóljon abba, ki képviseli a pártjukat.

"Mert polgári világot szeretnénk, amely az egyéni és csoportos szabadság, önállóság elismerésére épül. Sem a miniszterelnök, sem valamely miniszterelnök-jelölt nem szólhat bele, hogy ki legyen egy vállalat, egy egyetem, egy civil szervezet, egy egyház vagy egy párt képviselője. Aki erre igényt tart, az nem a társadalmi függetlenség, hanem a személyi függőség rendjét építi."

A DK azonban továbbra is együttműködne, mint írják, kompromisszumot kell kötni. "Legalább állapodjunk meg abban, hogy az egyes választókerületekben melyik az az egyetlen demokratikus ellenzéki párt, amely jelöltet indít, a többiek pedig ezen egyetlen jelölt támogatására szólítják fel választóikat."

A közlemény szerint az MSZP-nek a legnagyobb demokratikus ellenzéki pártként nincs több joga, de több felelőssége van, mint a kisebbeknek. "A DK nem veheti át az MSZP felelősségét, de figyelmeztetünk: ha az MSZP nem tud megfelelni a rá háruló felelősségnek, akkor a demokratikus, európai Magyarország ügye el fog bukni 2018-ban. E bukás árát Magyarország, a demokratikus ellenzék, az MSZP és személyesen Botka László fogja megfizetni", írják.