51 nap fogság után hazatérhetett a francia újságíró

2017.09.17. 16:00

Hazatérhetett vasárnap Loup Bureau francia újságíró, akit 51 napig tartottak fogva Törökországban, írja az MTI. A 27 éves férfi Isztambulból érkezett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre, ahol hozzátartozói és Francoise Nyssen francia kulturális miniszter fogadta.

Természetesen megkönnyebbültem, hogy hazaértem. Kissé meglepődtem, amikor elengedtek, mert semmi nem utalt arra, hogy szabadon engednének

- mondta francia újságíróknak a repülőtéren. 

A szabadúszó újságírót július 26-án állították elő az iraki-török határon, miután több olyan fényképet találtak nála, amiken az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia több tagjával együtt volt látható. A török hatóságok fegyveres terrorszervezethez való tartozással gyanúsítják. 

Az újságíró tagadja a vádat, és azt állítja, hogy a fotók 2013-ban készültek, amikor szíriaiak életkörülményeiről készített egy riportot, amelyet a TV5 Monde azóta sugárzott is. A francia sajtóértesülések szerint  azonban nem ejtették ellene a vádakat, az eljárás továbbra is folytatódik ellene Törökországban.

A férfi szabadon engedését Emmanuel Macron köztársasági elnök nyilvánosan üzenve, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pedig a múlt héten személyesen is kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőtől.