A Fidesz meghekkelte az ellenzék népszavazását, a Momentum újat kezdeményez

2017.09.18. 10:04
A Fidesz támogató nyilatkozata ellenére is elindítja az aláírásgyűjtést a korrupciós népszavazásról a Momentum. Fekete-Győr András elnök szerint azért kell a népszavazási döntés, mert az három évig köti a parlamentet. A Momentum emellett népszavazást kezdeményezne a legfőbb ügyészség visszahívhatóságáról.

Újra felpörgött a népszavazási láz az ellenzéki oldalon. Vágó Gábor volt LMP-s képviselő a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazást pár hete, és rendhagyó módon ez az ellenzéki kérdés keresztülment a rendszeren. A kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

Vasárnap Vágó - szintén rendhagyó módon - felsorakoztatta a kérdése mellett a Jobbikon és a DK-n kívül a teljes ellenzéki palettát: az MSZP, az LMP, az Együtt és a Momentum egy-egy vezetője jelezte a támogatását az aláírásgyűjtéshez. Január 13-ig kell 200 ezer érvényes aláírást összegyűjteni.

És itt jött a váratlan fordulat: vasárnap este Gulyás Gergely, a Fidesz leendő frakcióvezetője az MTI-nek bejelentette, hogy a Fidesz is indokoltnak tartja az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében, ehhez nincs szükség aláírást gyűjteni népszavazáshoz. "Elegendő lenne, ha a témában népszavazást kezdeményező ellenzéki pártok bármely képviselője az Országgyűlésnek törvényjavaslatot nyújtana be erről, amelyet a Fidesz támogatna" - mondta Gulyás, ezzel meghekkelve, értelmetlenné téve az aláírásgyűjtést.

Hiszen a kérdés mögé felsorakozó pártok közül az MSZP-nek, az LMP-nek és az Együttnek is van képviselője a parlamentben, elég törvényjavaslatot benyújtani, és a vitát ezután le tudják folytatni a parlamentben.

FRISSÍTÉS!

Hétfő délelőtt az Együtt közleményben jelezte, hogy Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője benyújtja a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról szóló törvénymódosító javaslatot. "Amennyiben a Fidesznek, illetve a többi parlamenti pártnak valóban fontos a kérdés, megszavazzák az Együtt javaslatát" - írták.

A Jobbik szintén jelezte, hogy törvényjavaslatot nyújt be a korrupció büntethetőségének szigorítása miatt.

A Momentum a legfőbb ügyészről is népszavazást akar

Ezek után vált némileg nehezen értelmezhetővé, hogy a Momentum miért sorakozott fel a Parlament előtt hétfő reggel tucatnyi aláírásgyűjtő pulttal. Fekete-Győr András Momentum-elnök azt mondta, hogy országosan 50, a fővárosban 25 pulttal települnek ki az utcára, mert "az, aki lopott a magyar adófizetőktől, nem úszhatja meg".

A Fidesz bejelentéséről, miszerint a kormánypárt támogatja a népszavazás célját, Fekete-Győr azt mondta, hogy "most már az aláírásokat sem kell összegyűjteni, mint a Nolimpiánál, hamarabb megfutamodott a hatalom".

És hogy miért kell a népszavazás? Fekete-Győr szerint azért, mert amiről népszavazás dönt, azt három évig nem módosíthatja a parlament, míg ha egy egyszerű törvényjavaslatot fogadnak el a parlamentben, a Fidesz már másnap megváltoztathatja azt.

A Momentum tett egy másik bejelentést is: nemcsak a korrupciós kérdésen akarnak pörögni, hanem újabb kezdeményezést is indítanak. Hétfőn a Momentum lead egy újabb népszavazási kérdést, amely Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról szól. Egyelőre nem ismerjük a kérdés pontos szövegét, de mivel a legfőbb ügyész mandátumáról az alaptörvény rendelkezik, elsőre úgy tűnik, nehéz lesz nem alkotmányellenes kérdést megfogalmazni erről.

FRISSÍTÉS 2

A Momentum délután közölte a két kérdést, amelyet benyújtottak a Nemzeti választási Irodának:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját, amely alapján ha a legfőbb ügyész megbízatása a megbízatási időtartam leteltével szűnik meg, akkor a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolhatja?”

Miért nem lehet a Poltot leváltani a Fidesz nélkül?

Polt Péter leválthatóságának ügye azért merül fel, mert az ügyészség az elmúlt években következetesen blokkolta a Fidesznek politikailag kényes büntetőügyek előrehaladását, bírósági szakba jutását. Polt leváltása minden ellenzéki párt evidens érdeke, csakhogy a pozíciója kétharmados védelemmel tökéletesen körül van bástyázva.

  • Az összes képviselő kétharmada által választott legfőbb ügyész megbízatása 9 éves mandátuma végéig, vagy a 70. életéve betöltéséig szól.
  • Csakhogy a sarkalatos ügyészségi törvény arról is rendelkezik, hogy a legfőbb ügyész a jogköreit utóda megbízatása kezdetéig gyakorolja
  • Így hiába tölti be Polt 2025-ben a 70-et, ha a Fidesznek lesz legalább egyharmada a parlamentben, az utód kinevezésének akadályozásával a helyén tarthatja. (M.G.)

Mit gondol? Kibeszélheti a cikket az Index Facebook-oldalán!