Megvonta a fideszes alpolgármester jogköreit és fizetését a rákospalotai polgármester

2017.09.18. 19:52

Elvonja a Fidesz alpolgármesterének jogköreit, és visszavonja alpolgármesteri javadalmazását is a XV. kerületi polgármester. A Demokratikus Koalíció polgármestere, Hajdu László "az elmúlt hónapok politikai harcainak következményeként" döntött a fideszes jogkörök megnyirbálásáról. Meg azért, mert hétfőn nem sikerült visszahívni posztjáról a fideszes alpolgármestert.

Hajdu Lászlót a Fidesz már  júniusban is fel akarta függeszteni , de akkor nem mentek el az ülésre a fideszes képviselők. Mivel az ügynek korábban megnyert MSZP-s Móricz Eszter is távol maradt, nem tudott szavazni a fegyelmi eljárásról a testület. Hajdu tehát maradt a helyén.

A helyi Fidesz  azért kezdeményezte   a fegyelmi eljárást, mert a polgármester nem hajtott végre két, a testület által elfogadott határozatot. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a fideszesek egy óvodafelújításra akartak költeni pluszpénzt, a polgármester azonban túlárazottnak tartotta a közbeszerzést, ezért nem volt hajlandó elrendelni a pénz kifizetését a költségvetésből. 

A helyzet különlegessége az volt, hogy a Fidesz az eljáráshoz eleinte néhány ellenzéki képviselőt is megnyert, a helyi MSZP és a helyi Jobbik is támogatta azt. A Jobbik később visszakozott, Móricz Eszter ellen pedig etikai eljárást indított az MSZP, majd a kizárása mellett döntött.

Hajdú László korábban puccsszerűnek nevezte a Fidesz lépéseit, és az mondta: beszéljünk világosan: a törvényesen megválasztott polgármestert a Fidesz politikai gyámság alá próbálja vonni.

Azóta a múlt héten is megpróbálták Hajdut leváltani, de végül levették a kérdést a napirendről.