Nem csak a felcsúti kisvasútra kíváncsiak az EP ellenőrei

2017.09.18. 06:30

Bízzunk benne, hogy nem lesznek önértékelési problémái a felcsúti kisvasútnak azok után, hogy a Magyar Nemzet azt írja: nem is a kisvasútra utaznak az Európai Parlament ellenőrei. Az ellenőrök vezetője, az egyébként néppárti Ingeborg Grässle a Magyar Nemzetnek küldött nyilatkozatában politikailag semleges látogatást ígér.

Előzőleg Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a tavaszi választásokra utalva kifogásolta a látogatás időzítését, illetve hogy a Felcsútot érintő kisvasutat is ellenőriznék. Deutsch „szerencsétlen kis falunak” nevezte Felcsútot, amelynek az egyetlen bűne, hogy ott élt a kormányfő és ott van a kisvasút. 

Grässle szerint "semmilyen politikai motiváció nem áll sem a látogatás időpontja, sem a projektek kiválasztása hátterében”. Azt vizsgálják, hogyan használják fel az uniós forrásokat. Ellenőrző rendszereket tekintenek meg, és beruházási helyszínekre látogatnak el. Helyben nem minősítenek projekteket, az értékelő munka azt követően kezdődik, hogy a beruházásokat megtekintették.

A kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció nemcsak a Vál-völgyi kisvasutat tekinti meg, hanem

  • a Pesti Vigadót,
  • a 4-es metrót,
  • a Budapest Szíve projektjeit;
  • elutaznak Szekszárdra és Bajára is;
  • a tolnai megyeszékhelyen a Bodri pincészetre,
  • Baján pedig a turizmusban végrehajtott fejlesztésekre kíváncsiak. 

És találkoznak majd Polt Péter legfőbb ügyésszel is.