1,5 milliós sérelemdíjat kér a Helsinki Bizottság a Fidesztől

2017.09.21. 11:13
Bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesszel és a frakció szóvivőjével, Halász Jánossal szemben. A civil szervezet azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy megsértették jó hírnévhez való jogát, amikor valótlanul híresztelték, hogy a Helsinki Bizottság titkolózik a vagyonáról és forrásairól, valamint megtagadott egy közérdekű adatigénylést. Mivel a párt már kétszer pert veszített ilyesfajta ügyekben a Helsinki Bizottsággal szemben, és a bíróság eltiltotta a Fideszt hasonló jogsértésektől, az egyesület ezúttal 1,5 millió forintos sérelemdíj megállapítását is kéri.

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője és frakciószóvivője egy áprilisi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

  • más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”
  • „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”
  • „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”
  • „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni” - idézte fel a Helsinki sajtóközleménye Halász sajtótájékoztatóját.

Tette mindezt Halász úgy  állítja a Helsinki sajtóközleménye , hogy a Magyar Hírlap napilap 12 nappal korábban valóban közadat-igényléssel fordul a Helsinki Bizottsághoz, de a válaszadás törvényes határideje még nem járt le. A jogvédő egyesület aztán időben válaszolt az adatigénylésre (felelete megtalálható a honlapján). Halász állításának tehát a jogvédők szerint nem volt ténybeli alapja. (Ebben az ügyben civil szervezet már első fokon sajtó-helyreigazítási pert is nyert Halász állításait közlő és korrigálásukat megtagadó Origó és 888 hírportálokkal szemben.)

Kétszer már vesztett a Fidesz

A Fidesz már két alkalommal veszített jogerősen személyiségi pert a Helsinki Bizottsággal szemben. 2013-ban Hoppál Mihály pártszóvivő állított valótlanságokat és sértette meg jó hírnevét a jogvédő szervezetnek. És bár ezek után a bíróság eltiltotta a pártot hasonló jogsértésektől, 2015-ben egyik sajtóközleménye révén mégis újra elkövette azt. A jogerős és utóbb felülvizsgálati eljárásban is jóváhagyott második ítélet akkor egymilliós sérelmi díjat állapított meg az egyesületnek.

A jogvédők ezúttal másfélmilliós sérelmi díjat kérnek a párttól, és azt, hogy a frakciószóvivó a fidesz-hu-n és az MTI útján kérjen bocsánatot a Helsinki Bizottságtól.