Kémper: jogerősen felmentették Szilvásyékat

2017.09.25. 11:21

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon  jogerősen felmentette a kémkedés és bűnpártolás vádja alól Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Galambos Lajost és Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóit és egy civilt, írja az MTI.

Szilvásy György a hétfői határozathirdetést követően újságírók előtt azt mondta: négy büntetőeljárás indult ellene, mindegyik mögött a politika állt, ám a független igazságszolgáltatás egyikben sem marasztalta el. "A következmények levonása már nem az én dolgom" - mondta a Gyurcsány-kormány egykori tagja.

Az ügyben egy évtizede, a Gyurcsány-kormány idején történt események miatt emelt vádat az ügyészség, a 2010-es kormányváltás után. A vádlottak tagadták bűnösségüket.

A kémper államtitok miatt mindvégig zárt ajtók mögött zajlott, csak a bírósági határozatok rendelkező része nyilvános.

Az ügyben egy évtizeddel ezelőtt, a Gyurcsány-kormány idején történt események miatt emelt vádat az ügyészség a 2010-es kormányváltás után. Galambos Lajost kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt felbujtóként elkövetett kémkedéssel, a magánszemélyt - sajtóhírek szerint egy orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát - bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Laborcz Sándort pedig bűnpártolással vádolták meg. Sajtóhírek szerint orosz titkosszolgálati behatolás és adatszerzés történt a Gyurcsány-kormány idején. A vádlottak tagadták bűnösségüket.

Mint azt Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója korábban az Indexnek adott  interjúban elmondta, 2007-ben Galambos Lajos lehetővé tette, hogy magukat bolgárnak mondó orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket az NBH-ban, azaz beengedte az orosz hírszerzőket a cég épületébe.

Mindezért a Katonai Ügyészség Galambost kémkedéssel, miniszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborcot kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben.

A Debreceni Törvényszék 2013-ban meghozott elsőfokú ítéletében Galambos és Szilvásy egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetést, Laborc egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönt kapott, P. ­Lászlót felmentették. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet. A megismételt elsőfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék tavaly valamennyi vádlottat felmentette.

Májusban a Magyar Idők kormányzati forrásból úgy értesült, hogy felülvizsgálják az ügy titkos minősítését.