Medián: Mélyponton az MSZP, kétszer olyan erős a Jobbik

2017.09.27. 14:37 Módosítva: 2017.09.27. 14:59

Az összefogást megelőző iszapbirkózást rossz helyzetből indítja a baloldal két vezető pártja - derül ki a Medián legújabb közvélemény-kutatásáról, amit a Hvg.hu-n olvashatunk.

Az MSZP támogatottsága mélypontra süllyedt: 25 év óta most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó biztos szavazók körében nem éri el a 10 százalékot. A DK is gyengült: az utóbbi években a párt támogatottsága a teljes népességben többször elérte a 6 százalékot, most csak 3 százalékon áll.

Az LMP viszont növelni tudta táborát, minden szempont szerint előzi a DK-t. A választani tudó biztos szavazók között 7 százaléka van, míg az MSZP-nél ez a szám 9, a DK-nál 5.

A közelgő választások egyelőre nem igazán hozzák lázba a szavazókat: bár 4 százalékpontot emelkedett, csak 52 százalékon áll azok aránya, akik biztosnak gondolják, hogy egy közeljövőben tartandó parlamenti választáson részt vennének – derül ki a Medián szeptember 15–20. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A júniusi felmérés óta a Fidesz érdemben növelte támogatottságát. A teljes népesség 36 százalékát tudhatja maga mögött a kormánypárt.

Miközben a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott, a választani tudó biztos szavazók körében – a szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – 21-ről 16 százalékra esett.

A pártok támogatottsága különböző viszonyítási alapokon (2017/9, %)
Infogram

Az Orbán-kormány eddigi teljesítményét a válaszadók 46 százaléka jónak értékelte. Ennél azonban valamivel kevesebben (43 százaléknyian) szeretnék, ha a következő választások után a mostani kormány maradna hatalmon. A válaszadók 49 százaléka kormányváltást szeretne, de 52 százalék a közepesnél kevesebb esélyt lát az ellenzék győzelmére.

A Medián szokás szerint mérte a 25 legismertebb politikus népszerűségét is. A legnagyobb mértékben Tarlós István főpolgármester népszerűsége növekedett (június óta 5 százalékponttal), a liberális Fodor Gáboré viszont 6 százalékot zuhant.

Politikusok* ismertségének és népszerűségének** változása (%)
Infogram