Simicska: Lehetetlen további kockázatot vállalni

2017.09.27. 12:12

Frissítés: Kiderült, a Simicska Lajoshoz több szálon kapcsolódó Nagy Ajtony Csaba volt az a magánszemély, aki megrendelte a Jobbik üzeneteit lefedő, ám névvel nem vállalt plakátokat, amelyeket eltávolítanak a kormányhivatal munkatársai.

Meglepőt lépett Simicska Lajos plakátügyben. Orbán Viktor egykori gazdasági szövetségesének cégei tegnap kapták kézhez azokat a kormányhivatali határozatokat, amelyek szerint jogsértőek a titokzatos magánszemély által megrendelt hirdetések, ezért rendőri segítséggel eltávolítják azokat. Simicskáék válasza kedden még az volt, hogy természetesen visszateszik a lekapart plakátokat.

Mára megváltozott a helyzet. Simicska közleményt adott ki, az egykori fideszes oligarcha szerint „a hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő”.

Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva, a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett. A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok.

„Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek" – írta Simicska. 

Úgy tudjuk, az anyagi kockázatvállalásról szóló rész azt jelentheti, hogy egy plakát miatt 150 ezer forintos bírságot kaphat, ami felszorozva több százzal már neki is komoly megterhelést jelenthetne. 

Simicska egyik munkatársa azt mondta lapunknak, hogy „nem mennek bele az abszurd játékszabályokba, ebben a helyzetben politikai válaszra van szükség”. 

A mostani meghátrálástól függetlenül folytatják, hogy jogi úton támadják meg a kormányhivatalok döntéseit, és Simicskáék feljelentést tesznek hivatali visszaélés miatt. A plakátügy tegnapi fejleményéről szóló cikkünket itt olvashatja.

(Nagy Ajtony Csaba Bodolai László, Kereszty Gábor és Szombathy Pál mellett az Index.hu Zrt. igazgatóságának is tagja. Az igazgatóság a szerkesztőségtől és az Indexen megjelenő tartalomtól függetlenül és elkülönülten végzi munkáját.)