Maradnak a homeopátiás szerek a patikákban

2017.09.28. 05:31 Módosítva: 2017.09.28. 05:35

Hiába állapította meg az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), hogy nincs bizonyíték a homeopátiás szerek gyógyító hatására, a gyógyszertárakból ezzel még nem lehet kitakarítani a hatástalan készítményeket, írja a Népszava.

Az Európai Bizottság vonatkozó irányelvei ugyanis egyelőre megengedik, hogy az európai gyógyszerkönyvben homeopátiás szerként, a terápiás hatékonyság bizonyítása nélkül is regisztrálhassanak egy készítményt. E kategóriában a termékek összetételét sem kell pontosan megadni az engedélyezéshez.

Ahhoz, hogy e szerek lekerüljenek a gyógyszerek mellől a patikák polcairól, a bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet, mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Az EASAC szigorú állásfoglalása eljutott a bizottsághoz is, ám amíg a testület nem kezdeményezi a homeopátiás szerek forgalmazásával kapcsolatos szabályok megváltoztatását, addig azok legálisan vannak a patikák polcain.

Az elnök szerint egyelőre a kamara csak annyit tehet, hogy tájékoztatja a gyógyszertárakat az EASAC állásfoglalásáról.

Mint megírtuk: az európai tudományos akadémiák közös testületének állásfoglalása azt állapította meg, hogy semmilyen érdemi bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia tényleg használ (az ezt állító tanulmányok tudományosan nem állják meg a helyüket), ellenben kártékony nagyon is lehet. A testület kimondta, hogy "a homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát