Nem számolt azzal senki, hogy ekkora a félelem vidéken

2017.09.29. 17:10

A Migration Aid nevében Siewert András igazgatósági tag nyilatkozott a 444-nek az Őcsényben kialakult botrány miatt. Siewert elmondta, hogy a keszthelyi üdültetés elmaradása után jelentkezett nála a helyi panzió vezetője, hogy szívesen látná a menekültstátusszal és tartózkodási engedéllyel rendelkező menekülteket. A keszthelyi eset miatt a Migration Aid a kezdetek óta transzparensen, a helyiekkel egyeztetve próbálta megoldani az őcsényi üdültetést, azonban a dolognak hamar híre ment a környéken, és Siewert személyesen is lement, hogy beszéljen a helyiekkel:

Pénteken írtam sms-t a polginak, hogy ha gondolja, szívesen elmegyek és válaszolok a kérdésekre, felvetésekre. Nem válaszolt. Ettől függetlenül elmentünk és 1,5 órán át próbáltam magyarázni az embereknek, mi ez az egész, egyáltalán miről szól ma a magyar menekültpolitika.

- nyilatkozta a 444-nek, majd hozzátette, hogy nem csak ők, de valószínűleg senki sem számolt azzal, hogy ekkora a félelem vidéken. Siewert a Migration Aid honlapján írt cikkében azt írja, hogy városról városra, faluról falura meg fognak állni beszélgetni, ismerkedni és szemébe nézni azoknak, akik elvitatják a szabad mozgási jogot a törvényesen menekültstátuszt kapó emberektől. Siewert azt is írja, hogy felülnek a kisvasútra és megnézik a Felcsút-Ferencváros meccset is. A HVG egyébként kiderítette, hogy 1951-ben 40-50 kitelepített sváb családot fogadott be a falu, de akkor nem zavart senkit, hogy menekültek költöznek be Őcsénybe.

A pár menekültcsalád üdültetése miatt akkora pánik tört ki Őcsényben, hogy helyiek kiszúrták a befogadó panzió tulajdonosának autójának gumijait, majd végül Fülöp János polgármester is kénytelen volt lemondani. Az ügyben megszólalt Orbán Viktor is, de ahelyett, hogy az esettel kapcsolatban figyelembe vette volna az egyre durvuló kormánypropaganda szerepét, inkább kiállt a kocsigumit kiszúró, felháborodott helyiek mellett.