Orbán szerint a nemzeti büszkeség kora következik az egész Kárpát-medencében

2017.09.30. 16:16

Orbán Viktor éppen Kolozsváron járt, ahol a reformáció 500. évfordulójára szerveztek jubileumi rendezvényt. A kormányfő beszédet is mondott az összegyűlteknek, ahol úgy fogalmazott az MTI szerint, hogy a jövőt magyar nyelven írják.

Megjegyezte, hogy 500 éve a reformáció volt a válasz az utat tévesztett Európa számára, majd feltette a költői kérdést, hogy vajon van-e református gyógymódja Európának a mostani kulturális elernyedésre, gazdasági térvesztésre, demográfiai zsugorodásra és az idegen kultúrákkal kapcsolatos önfeladásra.

A beszédében az is elhangzott, hogy közös érdek a kiegyensúlyozott viszony Románia és Magyarország között, ahol elismerik a magyarok jogait. "Közös érdekünk egy olyan jövő, ahol egy iskola bezárása csak rendszerhiba, valamiféle baleset lehet, de nem az élet rendje" - mondta, és hozzátette, hogy nem fordulhat elő a jövőben, hogy a román vagy magyar közösség a saját nyelén tanulhasson. Szerinte egy olyan jövő kell, ahol a felívelő Magyarország és a visegrádi országok összekapcsolódik a feltörekvő Romániával.

Orbán a teológus ifjúságnak azt üzente, hogy "Az önök feladata lesz, hogy szolgálati helyükön összegyűjtsék családjaikat és elmondják nekik, hogy a jövőt magyar nyelven írják" és, hogy olyan korszak következik, amikor a felívelés és a kiteljesedés korlátai nem kívül, hanem belül vannak.