Meg kell mondania az MVM-nek, miért adott közpénzt a kormányt támogató CÖF-nek

2017.10.02. 00:24 Módosítva: 2017.10.02. 01:11

Két héten belül ki kell adnia az állami Magyar Villamos Műveknek, hogy mire adtak a békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórumnak több mint félmilliárd forintot, hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Ezt az Adatvédelmi Hatóság elnöke mondta ki a Jobbik kérdésére. Péterfalvi Attila szerint a támogatás közpénz, és az MVM törvényt sértett azzal, hogy nem adta ki az adatokat. Felszólította ezért az MVM-et, hogy 15 napon belül adja ki a támogatás elbírálásának, kifizetésének, elszámolásának és beszámolójának a dokumentumait.

A Jobbik szerint végre kiderülhet, hogy ez a pénz tiltott pártfinanszírozás-e. A CÖF és az MVM nem reagált.

A kormányhoz közeli Civil Összefogás Fórumról idén derül ki, hogy egyetlen állami cégtől többet kap, mint bármelyik Soros-civil, vagy ellenzéki párt. Az MVM 508 millió forinttal támogatta a CÖF-CÖKA-t. A szervezetnek ezen kívül még egy támogatója volt, a Fidesz pártalapítványa.

A magát civilnek nevező szervezet korábban a bevándorlásról szóló lakossági fórumsorozatot indított több mint száz állomással, köztéri plakátkiállítást rendezett, amin ellenzéki politikusokat támadott, plakátkampányt indított „Vona és Gyurcsány egymásra találásáról” vagy 60 embert utaztatott ki Brüsszelbe egy Soros György elleni tüntetésre.

A kormány következetesen tagadta, hogy bármi közük lenne a támogatás megítéléséhez, ugyanis az MVM döntése a kormánytól függetlenül született. Az Átlátszó a közpénz nyomába eredt, de a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány erre cinikusan azt válaszolta: csak akkor számolnak be a támogatásaikról, ha az a kölcsönösség alapján történik, azaz az őket kérdező újságok, pártalapítványok, civil szervezetek is megmondják, kitől kapnak pénzt. 

Egy Origónak adott PR-interjúban aztán az MVM kommunikációs igazgatója, Bentzik Réka elszólta magát. Azt mondta, minden támogatásukat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá, ami 2015 óta Rogán Antal minisztériuma alá tartozik. 

Korábban az LMP közérdekű adatkérésére kiderült az is, hogy az MVM csak tavaly óta 2,2 milliárd közpénzzel tömte ki a kormánymédiát.