54 kiló védett gombát hozott be Romániából, vádat emeltek ellene

2017.10.05. 10:47

Vádat emeltek egy 46 éves férfival szemben, aki tavaly nyáron engedély nélkül 700 darab császárgalócát szállított egy furgonnal Romániából Magyarországra - közölte az Egri Járási Ügyészség.

A vádlott családi vállalkozásban gomba nagykereskedelemmel, valamint vadon termő erdei gombák felvásárlásával foglalkozott. 2016 késő nyarán Romániába utazott, ahol egy ottani cég vezetőjétől 54 kg császárgombát szerzett meg, amit az ártándi határátkelőnél egy hőfokszabályozóval és szigeteléssel ellátott kocsival szállított be Magyarország területére, majd itt egy Egerhez közel fekvő községben található otthonába vitt.

A nyomozó hatóság a vádlott lakóhelyén foglalta le az egyébként ehető galócákat, amik értéke meghaladja a 3,5 millió forintot.

A ritka császárgalóca egy 2001. évi miniszteri rendelet értelmében védett gombának minősül, értéke egyedenként 5000 forint. Ennek megfelelően birtoklásához, valamint az országba történő behozatalához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. A vádlott ilyen engedéllyel nem rendelkezett, ezért természetkárosítást követett el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A ügyészség a tettét beismerő cégvezetővel szemben tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság tiltsa el őt a gomba nagykereskedelemtől és a vadon termő erdei gombák felvásárlásától, mint foglalkozástól.