Tényleges életfogytiglant kap a férfi, aki acélcsővel ölt meg egy hajléktalant

2017.10.05. 18:18

Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével és azzal vádolnak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában. A ítélet nem jogerős – írja az MTI.

A 33 éves, többszörös visszaeső K. Krisztián egy társasház lépcsőházában acélcsővel bántalmazott két hajléktalant, miután az épületben takarító élettársa jelezte neki, hogy ottlétük gondot jelent a számára. Mivel az ügyben eljárás indult és a vádlott el akarta kerülni a felelősségre vonást, megkereste és bozótvágóval támadta meg az egyik hajléktalant, aki a kórházban belehalt sérüléseibe.

A férfinak anyagi gondjai voltak, ezért hat társával együtt irodákba, lakásokba tört be, ahonnan pénzt és különböző tárgyakat vittek el. A zsákmányt a társaság tagjai kevesellték, ezért éles lőfegyvert, gáz-riasztópisztolyt, maszkokat, viperákat és egyéb, rabláshoz is alkalmas eszközöket szereztek és nemzeti dohányboltokat is megtámadtak. K. Krisztián kétszer  trafikok eladóira is rálőtt gázfegyverrel.

A bandához kötődik egy Komlóhoz közeli községben elkövetett betörés is, egy idős embert acélcsővel megvertek, majd elvették ötezer forintját. A rendőrség akkor fogta el őket, amikor egy pécsi ékszerbolt kirablását tervezték.

A bíróság a vádlottat aljas indokból elkövetett emberölésben, életveszélyt okozó testi sértés kísérletében, súlyos testi sértésben, rablásban, lőfegyverrel visszaélésben, és egyebek mellett lopásban is bűnösnek találta. Társai az emberölésben nem vettek részt, a többi erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények nagy részében társtettesként és bűnsegédként működtek közre.

K. Krisztián hat társa közül négyen kaptak egy év és tizenhárom év közötti börtön- vagy fegyházbüntetést, a büntetőtanács egy vádlottat két év, három évre felfüggesztett börtönre, egyet 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélt. A hét érintettből ketten tudomásul vették az ítéletet, öten fellebbeztek, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.