Trump: Orbán rajta van a vendéglistámon, de előbb még meg kell oldanom az észak-koreai válságot

2017.10.06. 22:21

Donald Trump jelezte, hogy Orbán Viktor rajta van a vendéglistáján, de még türelmet kér, először az észak-koreai válságot kell megoldania, mondta Szabó László, frissen kinevezett washingtoni nagykövet a Figyelőnek adott interjújában.

Szabó elmondta, hogy a nagyköveti megbízólevél átadása protokolláris esemény, nem szokás politikai üzeneteket eljuttatni az elnöknek, ennek ellenére szóba hozta, hogy Orbán Viktor volt az első európai vezető, aki tavaly nyáron nyilvánosan kiállt a megválasztása mellett.

Trump pontosan tudta, hogy mit mondott Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Azt mondta, hogy Orbánt erős, bátor embernek tartja, a magyarok nagyszerűek.

Szabó még azt is igyekezett Trumpnak hangsúlyozni, hogy nagyon sok közös pont van az ő és a magyar kormány politikai gondolkodása között. Jó példa erre szerinte a bevándorlás kezelése és az adópolitika kérdése.

"A magyar adóreform - bármilyen furcsán hangozhat is ez - az amerikai kormány számára is példa lehet, hiszen az elnök deklarált célja az adócsökkentés politikája" - mondta Szabó, de ezt már nem Trumpnak, hanem a kormánypárti hetilapnak.