Élettársával sikkasztott Versend polgármestere

2017.10.11. 22:21

Költségvetési csalás, folytatólagosan és üzletszerűen nagyobb értékre elkövetett sikkasztás és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználása miatt szerdán nem jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték Kárász Istvánt, Versend polgármesterét, írja az MTI a Pécsi Törvényszék közleménye alapján.

A pécsi járásbíróság 1,2 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a független polgármesterrel szemben. Élettársát bűnsegédként folytatólagosan, üzletszerűen, kisebb értékre elkövetett sikkasztás, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

A közlemény szerint Kárász István 2006-tól volt a Baranya megyei település polgármestere, élettársa pedig 2003-tól 2013-ig dolgozott az önkormányzatnál közalkalmazottként, az ő feladata volt többek között a pénztár kezelése.

Kárász 2012-ben a közmunkaprogram keretében, valótlanul foglalkoztatott két ember részére hívott le, hamis okiratokat benyújtva, a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól összesen csaknem ötszázezer forint munkabért. Az összeget egy olyan számlára utaltatta, amelyhez kizárólag ő férhetett hozzá, vagyis jogtalanul eltulajdonította Versend vagyonát.

A polgármester ezen felül, szintén 2012-ben, fizetési előleget adott több embernek papíron úgy, hogy azt az érintettek nem is igényelték, fizetési előleget pedig nem kaptak, annak átvételét nem is ők írták alá. Kárász emellett ténylegesen is adott fizetési előleget többeknek, amelyet az érintettek visszafizettek neki, ő azonban nem fizette be az önkormányzat pénztárába.

A független polgármester összesen csaknem 700 ezer forint értékben követte el a bűncselekményt, élettársa ehhez mintegy 400 ezer forint erejéig nyújtott segítséget, áll a közleményben. Az ítélet nem jogerős, az ügyész ugyan tudomásul vette, a két vádlott és védőjük azonban elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Kárász Istvánról már írtunk egy 2011-es cikkünkben, a polgármester akkor a Facebookon jelentette be, hogy csődbe ment a település, Versend pedig az a falu, ahol a helyi roma kisebbségi önkormányzat tavaly 12 millió forintból építtetett kulturális- és pihenőparkot két sor roskadozó kerítéssel, egy homokozónak látszó gödörrel, és néhány sárgára festett autógumival.