A bíróság kimondta, Köteles István többé nem polgármester Álmosdon

2017.10.12. 15:13

A Debreceni Törvényszék jogerősen felmentette tisztségéből Köteles Istvánt, a Hajdú-Bihar megyei Álmosd Fidesz-KDNP-s polgármesterét, a döntéssel helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, írja az MTI.

Megállapították, hogy a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogosan marasztalta el Köteles Istvánt előlegfelvételei, jutalma, eszközvásárlásai és nyolc rendezvény költségeinek elszámolásáért.

Másodfokon is arra jutott a bíróság, hogy a polgármester nem létező rendezvényekről akart elszámolni. A programokról senki nem tudott, miközben egy 1600 fős településen általában mindenki értesül mindenről. Törvényt sértett akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi határozat nélkül vett fel nettó 293 ezer forint jutalmat.

Köteles István, Álmosd volt polgármestere
Köteles István, Álmosd volt polgármestere
Fotó: almosd.hu

A tanács elnöke megállapította: ha egy településvezető szegi meg a jogszabályokat, az különösen kifogásolható, hiszen éppen neki kellene élen járnia a törvények betartásában.

A törvényszék szerint az alperes súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel.