Összejöhet az MSZP nélküli ellenzéki összefogás a parlamentben

2017.10.12. 14:23

Szerdán jelentette be az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan, hogy a szocialisták a jövőben bojkottálnak bizonyos állami intézményeket, és nem vesznek igénybe bizonyos parlamenti eszközöket.

Így például az MSZP az országgyűlési választásokig nem kíván parlamenti vitanapot kezdeményezni, mert szerinte "a Fidesz degradálta ezt az intézményt, és annak semmi értelme, hogy a demokratikus ellenzéki pártok egymással vitatkozzanak."

A dolog kellemetlen helyzetbe hozta az LMP-t és a Párbeszédet, amely már meghirdette a devizahitelesek érdekében kezdeményezett vitanapját, és ígéretet is kapott a szocialistáktól, hogy a képviselőik is támogatják a kezdeményezést. De a bojkott az bojkott. Így aztán az MSZP-sek mégsem írnak alá.

A vitanap kezdeményezésére szükséges 40 aláírás (a parlamenti képviselők ötödének támogatása kell) azonban az MSZP-sek nélkül is összejön - értesült az Index. Az LMP-től úgy tudjuk, hogy az összes jobbikossal és független képviselővel egyeztetnek a támogatásról, sokan már aláírták, így várhatóan éppen meglesz a 40 szignó.

A dolog csak azért meglepő, mert a parlamentet amúgy teljesen bojkottáló DK-s képviselők, Gyurcsány Ferenc és három DK-s társa is aláírta a vitanapot. Pedig a DK alelnöke, Molnár Csaba éppen szerdán közleményben üdvözölte a szocialisták döntését, például azt, hogy az MSZP nem kezdeményez parlamenti vitanapot.

Wirsching Viktória, a DK kommunikációs igazgatója megerősített az Indexnek, hogy a képviselők aláírták már a vitanapot, erről külön döntött a pártvezetés. "Ebben a témában, a devizahiteleseket érintő ügyekben fontosnak tartjuk a szakmai vitát" - indokolta a döntést. Korábban a DK jelezte, hogy bár teljes a parlamenti bojkott, a DK-sok tehetnek kivételt, ha például kétharmados döntésekről van szó, vagy olyan esetekről, amikor hiányzik a DK-sok támogatása.