Bődületes ígéretözönnel állt elő a Momentum

Image uploaded from iOS (14)
2017.10.15. 18:34
25 százalékra csökkenő áfa, a felsőoktatásban ingyenes első év, a családi pótlék emelése, Paks 2 leállítása, egységes közlekedési kártya. Csak néhány olyan ígéret, amelyet a Momentum valóra váltana, ha jövőre kormányra kerülne. A tehetősebbek számára ugyan lenne adóemelés, de nem látszik, miből fizetné a Momentum az ígért intézkedéseket. Maratoni programbemutató show-t tartott a Momentum.

A Nolimpia kampány sikere óta folyamatosan kérdezgetik a Momentum vezetőit, hogy oké, de mit gondol a párt az egyes szakpolitikai kérdésekről. Hány adókulcsot vezetnének be? Mi lenne a kerítéssel, a családi támogatással vagy éppen a kollégiumi lakhatással?

A Momentum október 15-ig kért türelmet, és a határnapon, most vasárnap elő is állt egy maratoni programismertető show-val. A show nem pozitív vagy negatív minősítés, inkább arra utal, hogy a momentumosok láthatóan alaposan végiggondolták, hogy milyen szereposztással, milyen ütemben, milyen celeb-hozzászólókkal ismertetik a 364 oldalas programjukat (itt olvashatja az, aki szeretné részletesen).

A programbemutatón ugyanis megjelent, és röviden – biztató szavakkal – hozzá is szólt Bod Péter Ákos volt jegybankelnök (aki ugye 2006-ban pár napig a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is volt), Jeszenszky Géza volt külügyminiszter (aki videóüzenetben azt mondta, hogy nagyon tetszik neki a Momentum programja, őt az MDF-programjára emlékezteti), Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár, illetve Raskó György volt MDF-es képviselő.

A 12 fejezetből álló programot több mint 100 momentumos írta 150 külső szakértő segítségével – mint megtudhattuk Orosz Anna elnökségi tagtól, aki már előre szabadkozott a várható kritikák miatt:

Ez a program nem tökéletes, de részletes, átgondolt, kidolgozott. És aki azt gondolja, tudja a helyes választ az összes problémára, nem mond igazat.

A kritikákra márpedig biztosan számíthat a Momentum. És nemcsak azért, mert a rivális pártok és a baloldali értelmiség előszeretettel ragad ki és háborodik fel programpontokon, hanem azért is, mert a Momentum programját hallva, olvasva alaposan kiakad az ígéretszámláló. A párt az egyes szakterületeken olyan ígéreteket fogalmaz meg, amelyeket kormányra kerülve – nem is kell közgazdásznak vagy jósnak lenni – aligha tudna betartani. Annyiba kerülne ugyanis.

Csak a legfontosabb ígéretek, amelyek a két és fél órás bemutatón elhangoztak, és elég nagy költségvetési tételt jelentenének a kiadási oldalon:

  • Az áfa csökkentése 27-ről 25 százalékra.
  • A közösségi közlekedésben csúcsidőn kívül csökkentenék az árakat és csoportos kedvezményeket adnának.
  • Az önkormányzati rendőrség létrehozása.
  • Ingyenessé tennének minden felsőoktatási képzést az első tanévben.
  • Kollégiumfejlesztés és megemelt ösztöndíjak a felsőoktatásban.
  • A pedagógusok fizetésének megemelése.
  • Paks 2 szerződéseinek felmondása, és a szél- és naperőművek telepítésének támogatása.
  • Adó- és járulékkedvezményeket biztosítanának a startupoknak.
  • Megszüntetnék a szolgáltató szektor különadóit.
  • Megszüntetnék az energiaszektor különadóit.
  • Növelnék a nyugdíjminimumot 35 000 forintra. (Most 28 800.)
  • Az egészségügyi finanszírozás átalakítása. (Itt nem egyértelmű, hogy növelésről van szó.)
  • Szabadnapok járnának a szűrővizsgálatokon való részvételért cserébe.
  • A családok egy főre jutó jövedelmét 35 ezer forintra egészítenék ki. (Ahol nincs meg ennyi, és együttműködnek a családsegítővel.)
  • Lakásfenntartási támogatás akár a rezsi 50 százalékáig.
  • Megdupláznák a maximum adható gyedet.
  • Akár 25 százalékkal emelnék a családi pótlékot.
  • Állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessé tétele.
  • Szociális uszodabérlet és 5000 forintos kultúrautalvány bevezetése.

A fenti lista messze nem teljes, de ebből is látszik, hogy ez a program tényleg úgy készülhetett, hogy a munkacsoportok a saját területükön eleresztették a fantáziájukat, és nem volt utána egy szigorú pénzügyminiszter-jelölt, aki megkérdezte volna: mégis miből?

A rendezvény végén azért elhangzott ez a kérdés, hogy miből finanszírozná a kiadásokat a Momentum. Orosz Anna pedig – mivel nyilván számított a kérdésre –, hosszan sorolta: nem költözne a Momentum-kormány a Várba, azt a projektet tehát leállítanák, hasonlóan szükségtelennek tartják a Budapest–Belgrád-vasútvonalat.

A Momentum stadionépítésre se költene. És a párt bevezetne egy új szja-kulcsot: 25 százalékos kulccsal adózna a legtehetősebb felső réteg. Tegyük hozzá, hogy ez utóbbitól eltekintve mindegyik egyszeri tétel a költségvetésben, vagyis csak az új szja-kulcs hoz minden évben bevételt a költségvetésbe, és aligha fedezi az áfacsökkentést, illetve a fizetés- és nyugdíjemeléseket.

Elvtelen és igénytelen lett a magyar politika

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a rendezvényen azt mondta a programról, hogy ez „egy történet és nem mese, mert ez a mesével ellentétben valósággá válhat”. A program emellett egy színvallás, hogy mit is gondol ez az első szabad generáció erről az országról.

Fekete-Győr szerint az elmúlt huszonhét év a beteljesületlen álmokról szólt, és Magyarország lemaradt a régiós versenytársakhoz képest. Ők viszont az országot a 21. századba repítik. Az előző fél évben sokan kinevették, amikor a Momentum programírása került szóba, de ez csak azt jelzi, hogy elvtelen és igénytelen lett a magyar politika.

Szerinte a legkevesebb, amit egy pártnak meg kell tenni, hogy írásba adja, mit tenne, ha kormányra kerülne. Egy párt politikáját ugyanis a programja határozza meg. Fekete-Győr szerint öt fontos alapelv jelenik meg a program összes fejezetében, ezeket így foglalta össze, jó pár nagyszabású ígéretet is külön bemutatva:

  • 1. Generációnk megmentése: A cél, hogy ne menjenek a fiatalok külföldre. Azt ígérik, hogy top 100-ba kerülő egyetemet hoznak létre, könnyítik a vállalkozások alapítását, és bevezetik az eurót.
  • 2. A 21. század megoldásai: Kivezetik a papíralapú számlázást. Bevezetik a törvényjavaslatok internetes vitáját, az összes állami szerződés megtalálható lesz a neten. Egyetlen közlekedési kártyát hoznak létre.
  • 3. Leszámolás a korrupcióval: Elszámoltatják a jelenlegi politikusokat. „Jelenleg a haza szétlopása a felemelkedés egyik legnagyobb gátja.” Felmondják Paks 2-t, csatlakoznának az európai ügyészséghez, a képviselők családtagjainak vagyonnyilatkozata is nyilvános lenne, a vagyonnyilatkozatban hazudni bűncselekménnyé válna.
  • 4. Nagyobb Magyarországot: „Nem irredenta”, hanem bátor Magyarországot szeretne. Bővítenék a választójogot, külön egyéni választókerületek a határon túliaknak, a levélszavazás kibővítése. Az adó 1 százalékát határon túlra is fel lehetne ajánlani.
  • 5. Segítséget minden családnak: „Senki nem kevesebb attól, hogy elváltak a szülei vagy két anyuka neveli.” Apahónapok bevezetése (az apák otthonmaradásának támogatása), gyermekeknek pánikgomb bevezetése.

Be lehet indítani az országot, csak becsületes, felkészült politikusok kellenek

– mondta Fekete-Győr a beszéde végén.

Maradna a kerítés

A rendezvény pár olyan kérdéssel zárult, amelyet a forgatókönyv szerint a közönség tett fel, de inkább arról van szó, hogy a Momentum milyen jelentős részt szeretett volna még kiemelni a programról. Az első kérdés a migráció ügye volt, vagyis hogy milyen migrációs politikát folytatna a párt.

A párt szerint a migrációs válság kezelésében az EU kudarcot vallott, és a párt migrációs politikájának három pillére a menedékkérők alapvető emberi jogainak biztosítása, az ország és a többi európai állam védelme, illetve a közös európai fellépés.

A Momentum meghagyná a déli határra emelt kerítést, bár javítana a kerítés őrzőinek ellátásán, és szükségtelennek tartják a folyamatos ellenőrzést. A határőrizetből emellett kivonnák a honvédséget.