Balog: Okafogyottá vált a CEU-megállapodás aláírása

2017.10.16. 17:18

Az Országgyűlés kedden egy nap alatt meg fogja tárgyalni a felsőoktatási törvény módosítását, ami arról szól, hogy a Central European University-nek 2018. január 1. helyett egy évvel később, 2019. január 1-jéig kell megfelelnie a rá szabott törvényben előírt feltételeknek, majd pedig szintén kedden a kormánytöbbség vélhetőleg el is fogja fogadni az igazságügyi tárca módosító indítványát.

Az EU-n kívüli, de Magyarországon működő egyetemek számára az idén tavasszal, szintén sürgősséggel módosított felsőoktatási törvényben két új feltételt határoztak meg:

  1. szülessen államközi megállapodás a magyarországi működésükről;
  2. legyen külföldön is székhelyük, ahol államilag elismert, tényleges képzést folytatnak.

A Soros György alapítványa által alapított, a legrangosabb magyar felsőoktatási intézménynek számító CEU – akire a törvénymódosítást szabták – közben elkezdte teljesíteni a feltételeket. A magyar kormány New York állam vezetésével „előrehaladott tárgyalásokat” folytat a CEU itteni működésének elismeréséről, maga az egyetem pedig előzetes megállapodást kötött a New York államban működő Bard College-dzsal, hogy ott folytathasson oktatási tevékenységet, azaz ott legyen amerikai székhelye. Viszont a „tényleges képzés” még nem indult meg.

Arról, hogy a korábban megszigorított határidők után most miért volt szükség – ráadásul gyorsított eljárásban – egy új, a feltételeket lazító módosításra, az ATV kérdezte meg Balog Zoltánt. Az oktatásért is felelő emberminiszter úgy indokolta a sietséget,

Azért, hogy egyértelmű legyen: több ideje van erre az egyetemnek arra, hogy teljesítse a törvényi feltételt. Hogyha valóban komolyan gondoljuk, hogy saját oktatási tevékenységet hozzon létre az Egyesült Államokban – ami jelenleg nincs neki – akkor ehhez több időre van szükség. És azért is, hogy lássák: el tudják indítani a középtávú tervezést ennek az oktatási formának a létrehozására.

Viszont a kormány szempontjából nem ez az igazán lényeges, hanem az, hogy Balog elárulta,

a határidő meghosszabbításával a kormány sem érzi sürgősnek, hogy megállapodást kössön New York állammal.

Balog konkrétan azt válaszolta arra a kérdésre, hogy törvénymódosítás kizárja-e, hogy a CEU működéséről a kormány aláírja a megállapodást New York állammal:

Ez egy jó kérdés, meg kell nézni a szakértőknek, hogy van-e erre lehetőség. Nincs erre szükség, hogyha módosítjuk a törvényt, akkor nem kell aláírni addig, amíg nem járt le a törvényes határidő. Tehát igazából ez ilyen szempontból okafogyott.

A törvénymódosításnak egyébként a CEU sem örült, hiszen szerinte a határidő kitolása csak a "bizonytalanság időszakát" hosszabbítja meg.