Házkutatás a Szcientológia Egyház központjában

DSC 1016
2017.10.18. 10:21 Módosítva: 2017.10.18. 19:50

Új cikkünk a témában.

Házkutatást tartott a rendőrség a Szcientológia Egyház budapesti központjában, erősítette meg olvasónk információját az ORFK kommunikációs szolgálata.

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen” – írták megkeresésünkre.

Olvasónk szerint a rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, elkerítették és körbezárták a Váci úti épületet. 

A nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem árultak el az akcióról.

Az ügyben megkerestük az egyházhoz tartozó Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványt is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A székház, ahol a házkutatás zajlik, a Váci úton, a Gyöngyösi utcai metrómegálló közelében van. A Népszabadság egy tavalyi cikke szerint az épület régen gyárként, majd irodaházként működött. Az ötszintes, hatezer négyzetméteres épület mintegy 1,5 milliárd forintba, a berendezés és a szükséges átalakítások újabb egymilliárdba kerültek. A szcientológusok "sajtófőnöke", Miklovicz Attila korábban úgy nyilatkozott, hogy a pénzt kizárólag hívek támogatásaiból teremtette elő a szervezet, de a felajánlások egy része az Egyesült Államokból érkezett. 

Demecs István egyházi vezető a Szcientológiai Egyház központja előtt
Demecs István egyházi vezető a Szcientológiai Egyház központja előtt
Fotó: Bődey János / Index

Egyház vagy üzlet?

A szcientológiát az amerikai L. Ron Hubbard (1911–1986) alapította az általa kidolgozott áltudományos módszer, a dianetika nyomán. Hubbard műveit a szcientológusok istenítik. A szervezet célja, hogy az egész bolygót "tisztává" tegye, ezért a tagoknak különböző szinteket kell teljesíteniük. Ezért egy csomó pénzt kell fizetniük, minél magasabb szinten vannak, annál többet.

A Szcientológiai Egyház 2011-ben elvesztette egyházi státuszát Magyarországon, ezt azóta sem nyerték vissza. A szcientológia - annak bírálói szerint - nem egyház, hanem pusztán üzleti vállalkozás, ráadásul nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Utóbbi állítást ugyan a titkosszolgálatok soha nem erősítették meg, de sokatmondó tény, hogy amíg az Alkotmányvédelmi Hivatal elődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyveket adott ki, gyakran utaltak benne a szcientológusokra (bár nem nevezték meg őket), azaz a látókörükben van a szervezet. Az ugyanakkor erős túlzás, hogy a szervezet behálózza az országot, mivel amikor még egyházként működhettek, általában ezer alatt maradt azoknak a száma, akik adóik egy százalékát felajánlották a szervezetnek.

A szcientológia köré Magyarországon is számos szervezet épült, ezek egyike az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely a pszichiátriai intézeteket szokta erősen bírálni. 

Néhány ezren lehetnek idehaza

Becslések szerint a magyarországi szervezetnek négy-ötezer tagja lehet. Egy felmérés szerint a magyarországi hívek túlnyomó többsége városban él, magasan képzett és jól keres, általában műszaki vagy gazdasági beállítottságú. Átlagos életkoruk negyven év körül van. 

A Heti Válasz 2007-ben közzétette a lap által 100 legbefolyásosabbnak tartott magyar szcientológus nevét, majd egy évre rá újabb listát tett közzé

Az, hogy a szcientológusoknál házkutatást tartanak, külföldön is előfordul. 2000-ben például a Szcientológia Egyház párizsi székhelyén volt házkutatás, a rendőrök akkor lemezen őrzött nyilvántartásokat, illetve szervereket foglaltak le. Az azt megelőző évben pedig a belga rendőrök tartottak házkutatásokat a szervezethez kötődő cégeknél.