Lázár: Kiváló hazafinak tartom Navracsics Tibort

D MTZ20171019011
2017.10.19. 14:04

A hét legfontosabb eseménye az Idősügyi Tanács ülése volt, mondta Lázár János miniszter a heti szokásos kormányinfón. A kormány három döntést hozott:

  1. Nyugdíjkorrekció lesz novemberben, összesen 27 milliárd forint értékben.
  2. Nyugdíjprémium: az ország gazdaságilag sikeres, így az időseknek joguk van ebből részesedni. Ez összesen 30 milliárd ft. A kettő együtt átlagosan 20-23 ezer forintot jelent egy nyugdíjasnak.
  3. Emellett ismét kapnak 10 ezer forintos Erzsébet utalvány is a nyugdíjasok. A Posta fogja kivinni, nem a kormányhivatali dolgozók.

(Kis adalék a fentiekhezaz a mai kutatás, hogy az idősek körében elég nagy a Fidesz támogatottsága.)

Lázár ezután szóba hozta, hogy Soros rengeteg pénzt adott az alapítványainak, a miniszter szerint meglesz a pénz a Soros-tervre, a migráció melletti kiállásra.

Ez a pénz majd dolgozni fog itt Európában, támogatni fogja azokat, akik meg akarják nyitni Európa határait, és meg akarják szervezni a bevándorlást.

"Ez a pénz érzékeltetni fogja a hatását itt is, a civilek, akik ebből éltek, megnyugodhatnak, az utánpótlás folyamatos", mondta.

Brüsszellel Gyurcsány ellen

Lázár János azt mondta, "beleakadt" abba a hírbe, hogy Czeglédy Csaba folyamatosan élvezte Gyurcsány Ferenc pénzbeni támogatását, kölcsöneit. Ráadásul a Altus révén az egyik cégben EU-s forrásokról is szó volt, mondta.

Lázár emiatt bejelentette, hogy az Európai Bizottság segítségét szeretné kérni, "kifogásolva, hogy egy aktív politikus milyen alapon kap támogatást". Lázár szerint az EU-s pénzek zavaros hálózaton keresztül pártpolitikai célokra is fordítódtak.

Szeretném, ha ez a kérdés tisztázódna

- mondta, majd mindezt zárásként úgy összegezte: Brüsszel százmilliókkal támogatta Gyurcsány tevékenységét.

Sajtószabadság, Feneketlen-tó, buszbaleset

Az amerikai ügyvivő sajtószabadságot érintő nyilatkozatáról Lázár azt mondta, nem kommentálja. Aztán kicsit mégis: szerinte Kostelancik nem a valóságról beszélt, hiszen rengeteg kormányt bíráló cikk jelenik, meg, és pont, hogy az amerikai sajtó elfogult a magyar kormány ellen. 

Aztán a HírTV felvetésére, hogy mégiscsak Fidesz-közeli vállalkozók vették meg mindenhol a helyi lapokat, azt mondta,

a helyi lapnak az én városomban (Hódmezővásárhely) semmi hatása nincs. Az elkerülő útról szóló hírt százan olvasták el, miközben a drónfelvételt a készülő útról a Facebookon 25 ezren nézték meg. 

Aztán arra, hogy akkor miért vásárolják ezt fel, azt felelte, nem ő követte el azt a butaságot, hogy ebbe teszi a pénzét.

Lázár a Feneketlen-tavi ingatlannal kapcsolatos botrány aktuális állásáról azt mondta, hogy az ingatlanra a magyar államnak nincs szüksége, így azt nem fogja visszavenni. Az ilyeneket transzparens körülmények között kell értékesíteni, mondta.

A KEHI-t arra kértem, tisztázza, kell-e az államnak büntetőfeljelentést tennie.

A Heti Válasz cikkei figyelemreméltóak voltak az eladás körülményeit és az új tulajdonosi kört illetően. "Úgy tudom", mondta Lázár, a XI. kerület is tervezi a helyi beépítési szabályozás változtatását. Az esetleges személycserékről szóló kérdésre azt mondta, "elkaszáltunk mindenkit, akiről úgy gondoltuk, hogy el kell. Ezt egészségesnek tekintem".

A veronai buszbalesetről szóló hírekre azt mondta, a felelősök nem úszhatják meg, de ez a rendőrség dolga. A rendőrség javaslata alapján a buszos utaztatások szakmai szigorításainak meg kell történni.

Paks, CEU, autóutak, egyebek

Lázár közölte: Brüsszel döntése szerint a paksi bővítés megfelel minden követelménynek. Ezzel egy 4 éves periódus, 4 éves előkészítő munka zárul le. Az építkezés elől minden akadály elhárult, mondta.

A CEU-törvénymódosítást azzal kommentálta, hogy a CEU rektora ahelyett, hogy megállapodásra törekedett volna, lejáratókampányba kezdett. "Nem fair és nem méltányos, hogy egész nyáron azt kéri, legyen határidőmódosítás, majd amikor a kormány ezt meghozza, ez ellen politikai tiltakozásnak lehetünk tanúja". Azt kérjük a CEU-tól, hogy a választási kampánynak ne legyen részese, hanem teljesítse a törvényi követelményeket. Aztán azt is mondta, hogy a CEU rektora egy bukott liberális politikus, aki politikát akar csinálni.

Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérének egyik, munkerőhiányt emlegető nyilatkozatát kommentálva azt mondta, felejtse el azt a modellt, hogy bangladesi, pakisztáni vendégmunkásokat hoz, hogy ezzel ő többet keressen. "Hülyeségeket beszél, pedig nem szokott", mondta Lázár. 

D MTZ20171019013
Fotó: Máthé Zoltán

További bejelentések:

  • Lázár szerint nem hazaáruló Navracsics Tibor (Semjén Zsolt mondott ilyesmit, mert Navracsics szerint nincs Soros-terv), "kiváló hazafinak tartom", mondta róla.
  • Lázár személy szerint támogatna egy olyan egyéni képviselői indítványt, hogy a 2006-os rendőri túlkapások ne évüljenek el, "hasonlóan a kommunista bűncselekményekhez képest". Támogatná azt is, hogy kémiai kasztráción essenek át a pedofil bűncselekmények elkövetői.
  • A kormányban vita van, hány méterig lehessen engedély nélkül kutat fúrni. 80 méter volt a terv, de ezt túlzásnak ítélték a vízkincs védői.
  • Törvénymódosítás jön, állami elővásárlási jog lesz a világörökségi területekre, ha kereskedelmi építkezésről van szó.
  • Ezer km autóutat épít a kormány, felét az EU finanszírozza, és lesz egy vasútfejlesztési program is, összesen 4000 milliárdos közlekedésfejlesztési program jön.
  • Elektronikus közbeszerzés lesz.
  • A köznevelési infrastruktúrát is fejlesztik.
  • A régészeti föltárásokat gyorsítanák úgy, hogy a régészeti szakmai szempontok ne sérüljenek.
  • Egyeztetés van, mely védőoltások legyenek ingyenesek. Hatról tárgyalnak, a bárányhimló például esélyes, mert nemzetgazdaságilag is megérné.
  • Brüsszel "lenyelte", hogy 5 százalék legyen majd az internet áfája.

Ünnep, V4

A miniszter a tájékoztatót egyébként azzal kezdte, hogy a kormány október 23-án közös emlékezésre hív mindenkit, akinek fontos a szabadság és függetlenség, mert a nemzeti szuverenitás fontos ünnepe jön. A 301-es parcellában egész napos emlékezésre nyílik lehetőség, a Kossuth téren felvonják majd a nemzeti lobogót, Orbán Viktor pedig a Terror házánál beszél délután.

A Visegrádi 4-ek Juncker meghívására munkavacsorán vettek részt, a cél a V4-ek és Brüsszel kapcsolatának áttekintése volt, mondta a miniszter, aki szerint Orbán hasznosnak ítélte a találkozót, mert a V4 egységesen lépett fel minden kérdésben. Dokumentálták, hogy ez hatékony, szoros, együtttműködés. Ezekben az országokban rend van, rendezettség van, gazdaságilag is jók az eredmények, mondta Lázár. Orbán Viktor a vacsorán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet kettős mérce kelet és nyugat között. Ha az európai egységről beszélünk, tiltakozunk kell ez ellen, mondta.

Másik, amit Orbán szóba hozott, az az ukrán oktatási törvény volt. A leghatározottabb föllépésre kérte Junckert, az EB elnökét. Az Európai Néppárt jelenleg is zajló ülésén is szóba hozza majd Orbán a kérdést, mondta Lázár János.

Újságírói kérdésre Lázár azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a "Soros-terv" része lett volna a megbeszélésnek.