Valami nagyon nem stimmel a cserdi polgármester inzultálásával

2017.10.20. 11:48

A Hír TV Privátszféra című műsora Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével forgatott, és a stáb Facebook-bejegyzése szerint a politikust leköpték és megrúgták egy nyilvános fórumon. „Meghívták egy fórumra, ahol beszédet mondott, és ahová mosolyogva érkeztünk együtt. Rossz érzése volt. A szócsatákba beleállt, válaszolt a kérdésekre. Aztán elkezdtek gyülekezni a gomolyfelhők. Távozáskor hátulról megrugdosták és leköpték” – olvasható a bejegyzésben.

Mint azt megtudtuk, az ominózus fórum szeptember 25-én volt, a Roma Parlament szervezte a Wesley János Lelkészképző Főiskolán. Úgy tudjuk, a fórumon valóban jelen volt a Hír TV stábja, de nem maradt végig ott, azt pedig, hogy később Bogdán Lászlóval mi történt, Péterfi Judit műsorvezető Bogdán elmondása alapján tudta meg később. Ami azt jelenti, hogy a Hír TV stábja nem látta, mi történt, vagy hogy történt-e egyáltalán bármilyen inzultus a fórum után.

A fórum résztvevői közül többen az Indexnek azt állították: egy teljesen békés esemény volt, nyoma sem volt agressziónak. „Nem volt olyan közhangulat, hogy ilyenné fajuljon a helyzet. Én nem láttam agressziónak még a nyomát se, nem volt feszült a helyzet. Voltak viták, de indulatos megnyilvánulások sem" – mondta név nélkül a fórum egyik résztvevője. Elmondása szerint az eseményen 20-25 ember volt jelen, Bogdán pedig a végén jelezte, hogy sietnie kell, mert megy Kálmán Olga műsorába a Hír TV-be. Kálmán Olga műsorában egy szóval sem említette a polgármester, hogy kicsivel korábban leköpték és megrugdosták. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy ez ne történhetett volna meg. 

A Privátszféra Facebook-bejegyzéséből sem az derül ki, hogy a fórumon érte az inzultus, hanem az, hogy a távozáskor.

Beszéltünk több résztvevővel, de egyikük sem emlékezett arra, hogy lett volna bármilyen inzultus akár a fórumon, akár azután.

Az egyik szervező, Horváth Aladár, a Roma Parlament egyesület elnöke az Indexnek azt mondta: hárman kísérték ki Bogdánt, egészen a taxiig, és egyáltalán nem volt semmilyen inzultus, békésen váltak el. Sőt, abban maradtak, hogy folytatják a beszélgetést. Horváth is azt mondta az Indexnek, hogy a fórumon bár voltak viták, de egyáltalán nem volt feszült a helyzet. „A rendezvényünkön nem esett szó a menekültkérdésről, miközben több híradás az állítólagos leköpését és megrúgását ezzel hozza összefüggésbe” – magyarázta Horváth. 

Horváth állítása szerint október 3-án ment ki a Facebookra tudósítás az eseményről, ekkor az egyik hozzászóló, Konok Péter történész ezt írta: „Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták.” A hozzászóló tehát szintén Bogdántól hallotta a történetet. Horváth ezt a hozzászólást október 9-én vette észre, és egyből kapcsolatba akart lépni a cserdi polgármesterrel, hogy megtudja, miért mondta ezt. De állítása szerint Bogdán sem a telefonhívásaira, sem az sms-eire nem reagált.

Horváth az Indexnek azt mondta: tanúk vannak arra, hogy Bogdánt semmilyen inzultus nem érte távozáskor, ezért is áll értetlenül a történtek előtt. Azt sem érti, hogy ha valóban ez történt, akkor azt utána Bogdán miért nem jelezte a szervezőknek, illetve miért nem tett feljelentést az ügyben. Szerinte Bogdánnak kell tisztáznia, hogy miért állított ilyet, amennyiben ezt nem teszi meg, Horváth jogi lépéseket fog tenni, mert az esemény és az azon résztvevők jó hírnevét sérti ez a történet. A Roma Parlament egyesüket elnöke tehát határozottan állítja, hogy Bogdánt semmilyen inzultus nem érte akkor. 

Kérdés tehát, hogy ha egy vitákkal teli, de alapvetően békés fórumon a résztvevők szerint nem történt semmi, majd a sietve távozó polgármestert többen kikísérik a taxiig, akkor pontosan hol és hogyan érte őt inzultus a fórumon. Erre Bogdán tudna válaszolni, de sajnos mi is hiába kerestük, a telefont többszöri hívásunkra sem vette fel.