Szijjártó: Migránsként jöhetnek Európába az Iszlám Állam harcosai

2017.10.24. 14:41

Szijjártó Péter külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet mediterrán partnerségi konferenciáján azt mondta, a migráció minden eddiginél veszélyesebb szakasza következik azután, hogy az Iszlám Állam uralta területek 87 százalékát felszabadították, a harcosaik pedig azzal próbálkozhatnak, hogy az illegális bevándorlási hullámot kihasználva bejussanak Európába.

A külügyminiszter az MTI híradása szerint azt mondta, hogy az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció átütő sikereket ért el, a terrorszervezet olajbevételeinek 90 százalékát elapasztották, és havonta 1500-2000-ről gyakorlatilag nullára csökkent a dzsihadistákhoz csatlakozó idegen harcosok száma.

Ez pedig Szijjártó szerint azt jelenti, hogy a terroristák dühösek és elkeseredettek, mert rengeteg területet vesztettek, elveszítették lehetőségüket, hogy harcolhassanak, és menekülniük kell.

A terroristánál csak egy rosszabb jelenség van; a dühös és elkeseredett terrorista

- mondta Szijjártó, aki úgy véli, hogy a menekülési kényszer miatt rekordmennyiségű terrorista akar majd bejutni Európába.

A külügyminiszter úgy vélte, hogy

minden eddiginél nagyobb szükség van Európa külső határainak védelmére, és ha ez nem sikerül, romba dőlhet Európa maradék biztonsága is.

A miniszter példaként említette, hogy Németországban az idei évben eddig mintegy 900 eljárás indult terrorizmus gyanújával, míg tavaly 250, 2013-ban pedig mindössze 68 ilyen ügy volt.