Megúszhatja a halálbüntetést a nálunk elfogott "pakisztáni mészáros"

2017.10.26. 12:53 Módosítva: 2017.10.26. 12:56

Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került az a pakisztáni férfi, akit egy ember megölése miatt az egész világon köröztek, közölte a Fővárosi Törvényszék.  A férfivel szemben hazájában emberölés bűntette miatt folyik büntetőeljárás, de a bonyolult jogi helyzetben a férfi megúszhatja a súlyos büntetést, sőt akár a kiadatást is:

  • a magyar bíróság csak úgy adhatja ki, ha Pakisztán garanciát vállal, hogy nem végzik ki,
  • elképzelhető, hogy a férfi több tucat gyilkosságot követett el, de miután csak egy ügyben körözték, csak ezért az egyért vonhatják felelősségre 
  • ha bebizonyosodik, hogy a férfi menekültkérelmét korábban elfogadták Görögországban, akkor nem is adható ki Pakisztánnak

A pakisztáni társbíróság 2016. január 5-én azért rendelte el Z. A. nemzetközi körözését. A gyanúsítás szerint a férfi 2015. június 22-én Pakisztánban társaival együtt egy korábbi peres ügy miatt megölt egy embert. 

AF
Fotó: Police.hu

Az elfogásban az osztrák  Szövetségi Bűnügyi Hivatal is közreműködött. Az osztrák hatóságok információi szerint a férfi bérgyilkosként legalább 70 gyilkosságot követhetett el hazájában, de  a körözést egy konkrét gyilkosság gyanúja miatt adták ki ellene. 

A férfit Magyarországon, a Baranya megyei Bólynál lévő erdőségben a horvát-szerb-magyar hármas határ mentén fogták el 42 illegális bevándorlóval együtt. 

A Fővárosi Törvényszék nyilvános tárgyaláson hozta meg döntését. Z. A. a meghallgatáson nem vitatta, hogy a pakisztáni társbíróság körözi őt. Azt azonban tagadta, hogy emberölést követett volna el. Azzal védekezett, hogy  a gyilkosság idején ő Görögországban tartózkodott, ahol fehér kártyás volt, azaz menedékjogi státuszt kapott.

A Fővárosi Törvényszék nem a bűncselekményről, hanem arról hozott határozatot, hogy a kiadatás feltételei fennállnak-e. A körözött férfi cselekménye a magyar Btk. szerint is alkalmas az  emberölés bűntettének megállapítására.

Z. A. nem járult hozzá az úgynevezett egyszerűsített kiadatásához, ezért a törvényszék a specialitás szabályait alkalmazta. Ez azt jelenti, hogy Z. A-val szemben hazájában más eljárás nem indítható, és csak amiatt a cselekmény miatt ítélhető el, amely miatt a körözését elrendelték.

A törvényszék garanciát kér a pakisztáni igazságügyi hatóságtól arra, hogy ha a törvényük szerint halálbüntetéssel is sújtható cselekmény miatt Z. A-t halálbüntetésre ítélik, azt nem hajtják végre, ugyanis a magyar jogszabályok szerint bűnösség esetén nem lehet kiszabni halálbüntetést, csak életfogytig tartó szabadságvesztést.

Az ideiglenes kiadatási letartóztatás ideje alatt a törvényszék megkeresi a görög társszerveket, hogy Z. A. pontos beazonosítása érdekében küldjék meg a férfi ujjlenyomatát. A törvényszék bekéri a görög igazságügyi hatóságoktól a körözött személyre vonatkozó menedékjogi eljárás eredményére vonatkozó iratokat is. Erre azért van szükség, mert az Európai Unióban menedékjogot kapott személy nem adható ki más, Unión kívüli országba.

Az ideiglenes kiadatási letartóztatás a kiadatási letartóztatás elrendeléséig tart, azonban a kiadatási kérelemnek 40 napon belül, azaz 2017. december 5-ig meg kell érkeznie a törvényszékhez – Sajtóközlemény Fővárosi Törvényszék Budapest, 2017. október 26., csütörtök Sajtóosztály ellenkező esetben a letartóztatás megszűnik. Amennyiben ez a kérelem megérkezik, abban az esetben a kényszerintézkedés maximum az elfogástól számított 2 évig tarthat. A döntés jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport