Vádat emeltek a petesetjeivel kereskedő magyar nő ellen

2017.10.26. 11:29 Módosítva: 2017.10.26. 11:43

Emberi test tiltott felhasználása miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy 36 éves ellen. A nő interneten ismerkedett meg olyan nőkkel, akiknek természetes úton nem lehetett gyermekük, és felajánlotta nekik a petesejtjét. Ezért több esetben pénzt is kért, később pedig már csak arra utazott, hogy csalással szerezzen pénzt a gyermeket akaró nőktől.

A nő 2013-2014-ben álnéven hirdette magát egy petesejt donációval foglalkozó netes fórumon. Így ismerkedett meg olyan nőkkel, akiknél a gyermek természetes úton nem fogant meg. A nő az így megismert emberek közül néhánnyal ténylegesen részt is vett a donációs eljárásban.

Az egészségügyi törvény a visszaélések elkerülésére azt írja elő, hogy petesejtet csak egyenesági rokon adományozhat. A vádlott és a vele kapcsolatba kerülő nők ezért közösen keresték fel a közjegyzőt, ahol azt állították, hogy egymás rokonai.    

A vádlott a nála jelentkező nőktől a donációs eljárás során felmerülő költségeire (utazás, orvosi vizsgálatok) hivatkozással kért pénz, néhány esetben viszont a petesejt adományozásáért is fizetséget kért.  A nő tisztában volt azzal, hogy egyszerre több embernek nem adományozhat petesejtet, ezért később már csak a hozzá fordulók pénzének megszerzése volt a célja.

A Fővárosi Főügyészség a nővel szemben bűnsegédként elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntette, valamint több rendbeli csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. A főügyészség a női ivarsejtet jogellenesen elfogadó öt nővel szemben szintén vádat emelt emberi test tiltott felhasználásának bűntette, illetve annak kísérlete miatt. Azzal a hat emberrel szemben, akik egyúttal csalás áldozatai is lettek, a nyomozást a főügyészség megrovás alkalmazása mellett megszüntette.  

A Dívány 2015-ös cikke a petesejt-piacról.