Hogyan emelkedhetett meg egy év alatt ötmillió forinttal egy mentőautó ára?

2017.10.27. 06:47

Idén közel egymilliárd forinttal drágábban sikerült mentőautókat vásárolnia közbeszerzés keretében az Országos Mentőszolgálatnak, mint tavaly; egy kocsi nettó 5,7 millió forinttal került többe azóta, hogy egy, a Belügyminisztériumhoz köthető cég is részt vesz az üzletben. A Magyar Nemzet által pénteken ismertetett közbeszerzési felhívás és végleges adásvételi szerződés szerint ráadásul a tavaly 80-hoz képest idén már 169 járműt vett az OMSZ, így összesen 963,3 millió forinttal kerül többe az autóbeszerzés.

Az autók műszaki felszereltsége a dokumentumok alapján nem különbözik jelentősen a korábbiaktól, tehát nem tudni, mi indokolja az áremelkedést. A felszerelés leírása ráadásul hiányzik a Közbeszerzési Hatóság oldaláról, pedig elvileg ez hozzáférhető kellene hogy legyen. Egy, a mentősszakmát ismerő forrás azt állította, hogy ha az autók mellett felszerelést is vásárolnak a közbeszerzés során, akkor annak tételesen szerepelnie kellene az ajánlati felhívásban – ám ilyen nem szerepel.

Az OMSZ közbeszerzési kiírására tavaly és idén is csak egyetlen ajánlat érkezett: a 2016-os nyertes Profile Vehicles Oy nevű cégé – csak épp 2017-ben már a BM Heros Logisztikai Ellátóközpont Kft.-vel közösen pályázott. Utóbbit 2015-ben alapították, és a céginformációs adatbázis szerint tavaly 942 millió forintos nettó árbevétele volt. A cég leányvállalata a belügyminiszter által 2001-ben alapított BM Heros Zrt.-nek, mely a minisztériumhoz tartozó szervezetek, intézmények által üzemeltetett járművek és technikai eszközök javítását, szervizelését, karbantartását végzi. Ez egy százszázalékos állami tulajdonú társaság, amelynek tulajdonosi joggyakorlója a honlapjukon található tájékoztató szerint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

A Magyar Nemzet a mentőautó-beszerzéssel kapcsolatban megkereste az OMSZ-t is, de a kérdésekre egyelőre nem érkezett válasz.

A lap emlékeztet arra, hogy a mentőszolgálatnál óriási a hiány a mentőautó-sofőrökben és a mentőápolókban. Idén májusban az ágazat dolgozói azért tüntettek, mert a korábban 2017-re ígért mintegy 60 százalék helyett mindössze 10 százalékos béremelést kapnak, azt is csak jövő januártól.