Orosz külügy: Moszkva és Budapest aggódik

DSZZS20151120210
2017.10.28. 07:44

Moszkvát és Budapestet komoly aggodalommal tölti el a totális "elukránosítás" Kijev által folytatott politikája - közölte pénteken Vlagyimir Tyitov orosz első külügyminiszter-helyettes, miután Szijjártó Péterrel tárgyalt Budapesten.

Tyiton azt mondta egy orosz hírügynökségnek, hogy felek az ukrajnai válság rendezésének kontextusában megállapították: a minszki megállapodások végrehajtásának nincs alternatívája. 

Ezen kívül egyetértettek több globális problémában, egyebek között a szíriai és a Koreai-félszigeten megvalósítandó békés rendezésben, valamint a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban. Megállapították, hogy

Oroszország és Magyarország elkötelezett a keresztény értékek és az európai civilizációs alapértékek védelmét célzó erőfeszítések mellett, amelyek "a társadalom normális fejlődésének és az elkövetkező nemzedékek jólétének zálogát jelentik"

- írta az MTI. 

A felek áttekintették a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit Oroszországnak az EU-val és a NATO-val fennálló viszonyáról, megbeszélték a politikai kapcsolattartás menetrendjét és a kétoldalú együttműködés perspektíváit. Az orosz diplomáciai tárca szerint a felek hangsúlyozták, hogy érdekeltek

a kereskedelmi és gazdasági együttműködés elmélyítésében, beleértve az atomenergetikai és a gázszállítási infrastrukturális stratégiai projektek megvalósítását.

A témához kapcsolódik, hogy a napokban Lengyelország külügyminisztere interjút adott a Heti Válasznak, amelyben úgy fogalmazott az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban, hogy nem csatlakoztak Szijjártó Péter "érzelmes nyilatkozatához", mert csak néhány iskolájuk van Ukrajnában, és a két ország oktatási minisztériumának párbeszédével lehetséges a kompromisszum.

Azt is kijelentette, nem örülnek, hogy Putyin ennyit jár Budapestre, de egyelőre még nem tartják Orbánt Putyin barátjának, de lehet, hogy eljön az idő, amikor majd meggondolják magukat. 

Nyitókép: Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közös sajtótájékoztatója Budapesten a minisztériumban 2015. november 20-án. (Szigetváry Zsolt/MTI)